DETROIT 20131122: Fyra av Detroits sex OS-svenskar: Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg, Johan Franzén och Jonathan Ericsson. Foto: Jessica Gow / TT.

Sveriges egen röda armé ska leda Tre Kronor till OS-guld i Ryssland

Henrik Zetterberg: "Det är en väldigt stor ära att leda Tre Kronor i OS"
5:17 min

Detroit Red Wings är det NHL-lag som har flest spelare (sex stycken) med i det svenska OS-laget, men fyra av dem är fortfarande skadade.

Det ska dock inte vara någon fara för OS, menar Detroits och också Tre Kronors lagkapten Henrik Zetterberg.

– De blir bättre och bättre. De flesta är med och åker skridsko på träning nu och jag har gott hopp om att alla ska vara med. Jag tycker vi har ett bra lag och är ett av fem lag som kan ta hem guldet, säger Zetterberg till Radiosporten.

Zetterberg fick ta över lagkaptensrollen i Detroit från Nicklas Lidström, samma man han nu tar över rollen för i OS sammanhang och han är stolt.

– Det är en väldigt stor ära. Någonting jag ser fram emot. Det är mitt fjärde OS och det ska bli roligt att få träffa alla grabbarna igen och spela bra hockey ihop, säger Zetterberg.

Johan Franzén lider av sviterna från en hjärnskakning. Jonathan Ericsson har haft brutna revben. Jonas Gustavsson är åter åsidosatt för ljumskproblem, något han haft till och från hela säsongen liksom Daniel Alfredsson som har missat de senaste matcherna på grund av ryggont.

Alfredsson själv var inte oroad över detta när vi träffade honom i veckan och ser fram emot OS i Sotji.

– Spännande, det är väl det bästa man kan säga. OS är något alldeles speciellt, säger Alfredsson.

Daniel Alfredsson skulle mycket väl kunna bli aktuell som fanbärare – om hans rygg håller. Han är en mycket omtyckt ledarfigur, inte minst bland yngre spelare.

– Det har varit jättekul med lite nytändning här i Detroit för mig och det kände väl både jag och Pär Mårts att man ska väl förtjäna det. Det finns inget annat sätt och det har varit en extra motivation för mig under den första delen av säsongen. Och väldigt kul när jag fick beskedet att jag kom med, säger Alfredsson.

Den enda som spelat regelbundet på sistone Zetterberg är Niklas Kronwall, en envis själ som trots att många menade att han var för liten, kämpat sig till en självklar plats som backbjässe i såväl klubb- som landslag.

Och vid hans sida på senare år har Jonathan Ericsson spelar allt oftare och Nicklas är nöjd över att de båda nu får chansen att spela tillsammans också i landslaget.

– Ja, jättekul förstås. Det känns tryggt att få spela med Jonte. Att han varit skadad ska inte spela någon roll.

Är det bra att ni är så många med från Detroit och med Zetterberg som lagkapten?

– Ja det är jättebra, även om vi har många ledare i laget. Men för mig som fått tillfälle att ha "Zäta" som lagkapten så vet jag vilken otrolig ledare han är. Han är den som jobbar hårdast själv. Jag tycker valet var självklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".