Foto: www.marcusericsson.com

Svensk förare klar för F1

4:28 min

Marcus Ericsson blir den förste svenske F1-föraren på 23 år efter att han skrivit på för stallet Caterham.

– Det var bingo i dag. Synnerligen glädjande att vi äntligen fått en formel 1-förare igen för motorsport har en lång och stor tradition i Sverige, säger Radiosportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Marcus Ericsson blir den förste svenske F1-föraren sedan 1991 då Stefan "Lill-Lövis" Johansson körde för stallet Arrows.

– Det här är vad jag har arbetat för sedan jag först började köra go-kart när jag var nio år gammal, och nu vet jag att jag är redo för att ta steget upp i formel 1, säger Marcus Ericsson till nyhetsbyrån Reuters.

Marcus Ericsson stall Caterham kom förra säsongen sist av alla de elva stallen, med ett par 14:e platser som bäst.

– Det är kanske det minsta stallet, de har inte tagit poäng under de två senaste åren. Men det är ett stabilt team och det blir den bästa skolan Marcus Ericsson kan gå i. Han har ingen press på sig, säger Fredrik af Petersens till Radiosporten. 

Marcus Ericsson har de fyra senaste säsongerna kört i GP2-serien, närmast under F1, och har hela tiden förbättrat sig. Från en 17:e-plats 2010 via en tiondeplats 2011 och en åttondeplats 2012 till en sjätteplats 2013.

Formel 1-premiären körs i Melbourne, Australien, den 16 mars.

Fakta: Svenskar i F1-historien

Joakim Bonnier,
Ronnie Peterson,
Reine Wisell,
Bertil Roos,
Torsten Palm,
Gunnar Nilsson,
Conny Andersson,
Tommy "Slim" Borgudd
Stefan "Lövis" Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista