Fredrik af Petersens: Äntligen

2:38 min

1991. Äntligen. Finns inget annat ord. Vi har en svensk i formel 1. Marcus Ericsson.

1991 avslutade Stefan ”Lillövis” Johansson sin F1-karriär och sedan har det varit tomt. Kenny Bräck fick en gång ett erbjudande men tackade nej och åkte över till USA och Indycar istället.

Räkna inte med några poäng. Caterham är ett litet team. Har kanske inte de bästa ingenjörerna men man gör utan tvekan så gott man kan.

Men att göra debut för ett litet team kan också vara en fördel. Marcus slipper den stora pressen. Den har däremot en annan debutant. Dansken Kevin Magnusen som kör för McLaren. Han måste leverera från dag 1. Ingen räknar med att Marcus skall kunna göra det.

I år är det också stora förändringar som kanske kan bli en fördel för Marcus. Nya tekniska regler och motor. Turbon är tillbaka. Caterham kör med en Renault motor och fransmännen har stor erfarenhet.

28 till 31 januari körs den första testen i Jerez i södra Spanien.

För Marcus gäller det att så snabbt som möjligt lära sig hur man arbetar i formel 1. Lära känna sina ingenjörer och mekaniker. Och framförallt den nya bilen. Passar den hans körstil? Hur reagerar den på ändringar? Massor av grejor som Marcus snabbt måste lära sig de här tre dagarna.

Det som kanske i början blir det största problemet är att vänja sig vid bromsarna. De nyper stenhårt vilket innebär att han kan bromsa senare. Men senare och senare är en fråga om rutin.

I Jerez är det ingen som räknar med att Marcus skall vara bland de snabbaste. Han är där för att se och lära. Hans svåraste konkurrent blir ingen från något annat stall utan teamkamraten Kamui Kobayashi.

Japanen är ingen nybörjare. Kamui har kört 60 gp för Toyota och Sauber. En tuff förare som har kört om på ställen som ingen annan gjort. Svårt att säga om Marcus kan lära sig något av Kamui men han måste definitivt inte bli frånkörd.

Ok Caterham är ett litet team. Marcus är inte den ende debutanten som börjat på samma sätt. Några exempel. Ayrton Senna. Brasilianaren gjorde debut med det engelska stallet Toleman och blev världmästare tre gånger. Michael Schumacher körde sitt första lopp för Jordan och vann sju titlar. Mark Webber startade sin karriär med Minardi och slutade hos Red Bull.

Kan Marcus gå samma väg?

Omöjligt att säga. Talang har han.

En sak är dock helt klart. Räkna inte med varken mirakel eller underverk första halvan av säsongen. Jag hoppas de kommer efter sommarlovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista