Sven Thorgren. Foto: Krister Sørbø/TT

Slopestylestjärnan: OS har förändrat sporten

5:30 min

För första gången är snowboardens slopestyle en OS-gren. 19-årige medaljhoppet Sven Thorgren säger att sporten har förändrats sedan den fick OS-status.

– I vanliga fall är alla helt galna uppe på start. Nu står de flesta med sina coacher och det är lite mer allvarligt, säger Sven Thorgren till Radiosporten.

Om två veckor är det dags för säsongens stora mål - OS i Sotji. Men redan den här helgen tävlar svenske snowboardåkaren Sven Thorgren i X-games i Aspen. För första gången tävlar 19-åringen i både Big Air och Slopestyle.

– Det är väldigt stort för mig. Jag försöker att inte lägga allt mitt fokus på OS, då blir det för mycket.

19-årige Sven Thorgren har haft sin bästa säsong hittills med segern i Big air-tävlingen Air & Style i Peking i december som det största hittills.

– Det är den största Big Air-tävlingen och det var verkligen en sak jag drömt om länge och jag trodde aldrig jag skulle stå högst upp och så skedde det bara. Så det var rätt kul.

Veckan efter segern i Big air i Peking var han, trots mycket bra motstånd, tvåa i en slopestyletävling i Colorado, slagen bara av kanadensaren Mark McMorris, kanske världens bästa slopestyleåkare.

– Han har vunnit de två senaste X-gamesgulden så han nog bäst i slopestyle just nu.

Hur bra skulle du säga att du själv är?

– Topp 5 kanske.

Vad betyder OS för dig?

– Sedan det blev en OS-gren har det varit ett av huvudmålen. Så nu börjar spänningen öka.

Slopestyle är grenen där snowboardåkarna åker på ett antal rails, eller metallräcken, och sedan genomför flera hopp. De bedöms efter svårigheten på hoppet, utförandet, variationen, landningarna och även höjd.

För 2,5 år sedan beslutade internationella olympiska kommittén (IOK) att slopestyle skulle finans med på OS i Sotji. Sedan dess har mycket förändrats för slopestyleåkaren Sven Thorgren.

– Dels mer media runt om sig och även SOK som hjälkper till och allt blir lite mer uppstyrt. Men man märker det på hela snowboardscenen. I vanliga fall är alla helt galna uppe på start. Nu står de flesta med sina coacher och det är lite mer allvarligt. Det blir lite mer seriöst. Nivån ökar ju hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista