Foto: TT, collage SR

Beskedet: Det krävs för att hamna ovanför strecken

Iskalla fakta - Så många poäng brukar krävas
7:33 min

14 omgångar kvar. Vi har svaren på hur många poäng som brukar krävas för att undvika kvalserien och att komma sexa.

Radiosporten har kollat tillbaka på de senaste sju säsongerna då det har spelats 55 omgångar. Vad har krävts för att hamna på säker mark i SHL som tidigare hette elitserien.

Kvalstrecket
Under de senaste sju säsongerna har det krävts allt mellan 64 och 76 poäng för att slippa kvalserien.

70 poäng är snittet för en tiondeplats och säker mark.

Örebro som i nuläget ligger på kvalserieplats precis under strecket har i 44 poäng. 26 poäng krävs alltså av Örebro och ännu mer av AIK för att ta sig upp på den nivån, på 14 matcher.

Luktar kvalserien redan nu om de två lagen.

Det här är också goda nyheter för nykomlingen Leksand som redan har tagit 61 poäng och som därmed är nära nytt kontrakt.

– Både Örebro och AIK hamnar i kvalserien, säger Radiosportens Magnus Wahlman och L-G Jansson i kör när de får höra vad som brukar krävas för en tiondeplats.

Play off-strecket
När det gäller sjätteplatsen som från och med den här säsongen ger direktplats till kvartsfinal har det krävts mellan 80 och 87 poäng de senaste sju åren. 83-84 ett snitt.

Sexan och sjuan Färjestad och Modo har 63 respektive 62 poäng och flera lag som Brynäs och Leksand ligger därintill så där är det väldigt ovisst.

Men med tanke på statistiken bör de här lagen ta minst 20 poäng ytterligare för att slippa play off till kvartsfinal.

– Jag tror de lag som ligger ovanför play off-strecket för tillfället, även är där när serien är slutspelad, säger L-G Jansson.

– Jag tror Modo tar sig över strecket, kanske på Brynäs bekostnad, säger Magnus Wahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".