Magnus Jernemyr och Jonas Källman, Foto: TT

Källman: ”Positiv anda inför VM-kvalet”

1:55 min

Handbolls-EM är över för svensk del och nu är siktet inställt på nästa mål. Kvalet till VM i Qatar 2015.

– Vi ska gå in i kvalmatcherna mot positiv anda, säger Jonas Källman till Radiosporten efter den avslutande segermatchen mot Frankrike.

Sverige slog Frankrike med 30-28 i den sista och betydelselösa gruppspelsmatchen i Århus. Sverige får nu ställa om för VM-kvalet.

Endast de tre främsta lagen i EM, plus Spanien som är regerande världsmästare, går direkt till VM. Resterande nio europeiska platser fördelas via playoff-spel, som lottas på söndag, efter EM-finalen.

Sverige hamnar, tack vare avancemanget till huvudrundan, på den övre halvan och slipper att riskera ställas mot till exempel Polen igen. Däremot kan man fortfarande lottas mot till exempel Tyskland, Norge och Tjeckien.

Sveriges förbundskapten Ola Lindgren tror att landslaget är redo för att göra ett bra VM-kval.

– Det är en bit fram dit och det är i slutändan av ligorna. Så man får se vilka skador som dyker upp. Men på det stora hela är vi nöjda med grundelementen med försvarsspelet och målvaktsspelet. Det är kontringsspelet vi måste jobba med. Nu ska vi analysera vad vi ska göra bättre, säger Lindgren till Radiosporten.

Han summerar EM på följande sätt:

– Det har pendlat där vi varvat bra med sämre matcher. I gruppspelsrundan gjorde vi bra matcher, vi gjorde en bra halvlek mot Ryssland, men en riktigt dålig andra hallvek mot Polen. I dag visar vi kvalitet i laget och vilja, säger Lindgren.

Senast Sverige spelade VM på herrsidan var 2011.

Fakta: Så spelas VM-kvalet

Handbolls-VM 2015 spelas 17 januari-1 februari i Qatar.

Totalt finns 24 platser. Spanien och Qatar är redan kvalificerade, i form av regerande världsmästare samt arrangörsland.

Europa har ytterligare tolv platser. De tre främsta lagen i EM (förutom Spanien) är direktkvalificerade, resterande nio platser tillsätts genom playoff-spel.

Samtliga lag som har deltagit i EM är klara för playoff, samt ytterligare sex lag som spelat ett separat VM-kval.

Sverige kan lottas mot följande lag: Tyskland, Tjeckien, Norge, Montenegro, Slovenien, Bosnien och Hercegovina, Grekland, Rumänien, Litauen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista