Foto: TT

PSG drog in 3,5 miljarder – närmar sig världens rikaste klubbar

Real Madrid drar in mest pengar bland världens alla fotbollsklubbar. För nionde året i rad.

Men PSG klättrar rejält på topplistan.

– Deras miljardprojekt börjar ge utdelning, säger Andreas Frountzos på Deloitte som ger ut topplistan.

Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain tar ett rejält skutt på listan över de fotbollsklubbar med störst inkomster. PSG drog in drygt 3,5 miljarder kronor säsongen 2012-2013 och är femma på den lista som toppas av Real Madrid som fick ihop 4,5 miljarder. Barcelona är tvåa och Bayern München trea. Intäkterna till trots går många av storklubbarna med förlust.

Det är företaget Deloitte som varje år publicerar listan över intäkter under rubriken "Money League".

– PSG är den stora noteringen, man kan säga att deras miljardprojekt börjar ge utdelning, säger Andreas Frountzos, manager på Deloitte.

För det franska laget är det till största delen sponsorintäkterna som har växt. En del i det var den spektakulära värvningen av engelsmannen David Beckham.

– Uefa har ju regler för hur mycket pengar en ägare får skjuta till, men det händer att ägarna i stället skriver sponsorkontrakt med företag som står ägarna nära, förklarar Erik Gozzi, senior manager på Deloitte.

Att två spanska lag tjänar mest pengar kan delvis förklaras av att i Spanien förhandlar klubbarna fram sina tv-avtal fritt. Deloitte delar in inkomsterna i tre kolumner: matchintäkter, tv-rättigheter och kommersiella intäkter.

– Det är en fördel för en klubb att ha en jämn fördelning, säger Andreas Frountzos.

Bayern München hade en fantastisk säsong rent sportsligt med seger i både Bundesliga och Champions League, och klubben petade undan Manchester United från topp tre. När Money League lanserades 1996-1997 var det bara United som hade intäkter på över 100 miljoner euro. Nu gör alla klubbar på topp-30-listan det.

Sverige då?

Enligt Deloitte drog Malmö FF in cirka 150 miljoner kronor exklusive spelarförsäljningar och var bäst i Sverige med den siffran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista