Emil Jönsson, Foto: TT

Sveriges största medaljhopp i Sotji: Emil Jönsson (14)

Nu är det två veckor kvar till OS i Sotji. Radiosporten kommer med start i dag att lista Sveriges 14 största medaljhopp på OS. Först ut är skidsprintspecialisten Emil Jönsson som rankas som nummer 14.

Emil Jönsson har inte haft en perfekt säsong. Han var tvungen att skjuta upp sin säsongsstart på grund av en förkylning och när Radiosporten träffade honom inför säsongsdebuten i mitten av december låg han lågt. Han åkte ut redan i kvartsfinalen.

Jönssons form har dock stigit på slutet och under SM-veckan tog han något överraskande brons på 15 km klassisk stil. "Jag har fått de svar jag vill ha, därför avstår jag sprinten på SM”, sade Jönsson till Radiosporten och åkte iväg på det svenska höghöjdslägret i Italien inför OS.

Radiosportens skidreporter Dag Malmqvist analyserar Jönssons OS-chans:

”Att Emil Jönsson hamnar på listan över medaljkandidater beror mycket på förhoppningar. I år har Emil bara kört två världscuptävlingar och bara gått till final i en där han slutade femma. Förhoppningarna är att han ska hinna komma tillbaka i den form han har haft förr - till exempel förra säsongen då han vann sprintcupen och vann tre av deltävlingarna.

Jönsson är också den åkare som vunnit flest sprinttävlingar - han är uppe i 12 inför den här säsongen. Det gäller dock för Emil att hitta form och bryta mästerskapsförbannelsen. Den enda medaljen så här långt individuellt är bronset på VM i Oslo 2011 när Marcus Hellner vann guldet - då som nu gick den individuella sprinten i fri stil.” 

Fakta OS-hopp: Emil Jönsson

Gren: Längdskidor

Tidigare OS: 1

Meriter: VM-silver 2013 sprintstafett, VM-brons 2011 sprint

OS 2010: 7:a sprint

Säsongens bästa världscupplacering: 5:a sprint (Asiago)

Främsta hoten: Federico Pellegrino, Italien, Nikita Kriukov, Ryssland, Sergej Ustjugov, Ryssland, Alex Harvey, Kanada, Josef Wenzl, Tyskland.

OS-program: Herrarnas individuella sprint (fristil), 11:e februari kl 13:00

I morgon presenteras nummer 13 på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista