Jevgenij Plusjenko. Foto: Ivan Sekretarev/TT

Berntsson: Plusjenko får det svårt

2:15 min

Efter att ha klarat ödestestet inför OS-domarna så är Jevgenij Plusjenko klar för OS. Han får Rysslands enda plats.

Hemmanationen har bara en plats till herrarnas konståknings-tävling i Sotji. En plats som går till nationalhjälten Jevgenij Plusjenko. Men hans comeback på isen har inte varit så imponerande som den borde ha varit.

Han förlorade mot Maxim Kovtun i de ryska mästerskapen. Men den unga Kovtun har misslyckats i såväl GP-finalen som i EM.

Efter Kovtuns misslyckade EM fick Jevgenij Plusjenko chansen. I tisdags åkte han inför de domare som ska döma under OS. Ett test som föll väl ut. Plusjenko får platsen.

– Efter förra veckans EM så är det inte alls oväntat, han är ändå den stora stjärnan i Ryssland och vän med många högt uppsatta, säger Radiosportens expert Kristoffer Berntsson.

Jevgenij Plusjenko vann OS-guld 2006. Sedan dess har sporten förändrats, domarna bryr sig mer om steg och piruetter än tidigare, vilket inte gynnat Plusjenko. Han har dessutom kämpat mot ryggskakdor och tävlat väldigt lite de senaste åren.

– Jag tror han får det svårt på OS, om till exempel Patrick Chan gör ett felfritt åk, säger Kristoffer Berntsson.

– Däremot så är Plusjenko en legendar och vi får se hur han bedöms helt enkelt.

Tror du han kan få högre poäng just eftersom han är Plusjenko?

– Han är stilbildande och har gjort många fantastiska prestationer, så det är omöjligt att inte se till det och komma ihåg det. Men jag hoppas alla blir bedömda för det som de gör på plats.

Om han tar en medalj i Sotji blir han den andra, efter svenske Gillis Grafström, att ta fyra OS-medaljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista