Bäst i landslaget – men nu slutar Strömstedt

1:05 min

Sveriges bästa skidskytt på damsidan lägger av. Allt talar för att Anna-Karin Strömstedt i mars gör sina sista världscuptävlingar.

– Med största sannolikhet har jag svårt att se att jag ska fortsätta, säger Strömstedt till Radiosporten.

Först och främst står det klart att det inte blir någon OS-resa. På tisdagen fick hon och damtränaren Marko Laaksonen muntligt besked från SOK:s sportchef Thomas Engdahl att ingen av Sveriges kvinnliga skidskyttar får åka till OS i Sotji.

Det är främst att hon inte klarar den mentala pressen i samband med skjutningar som gör att Anna-Karin Strömstedt lägger av.

Hon började satsa på skidskytte efter flera år i längdskidlandslaget, där hon var bara sekunder från medalj i en OS-stafett. Hon var också med och vann en stafett i världscupen. Men skidskytte innebar andra, ännu tuffare krav.

– Jag har byggt upp en sorts rädsla. Jag vågar inte, jag har en mental spärr när jag kommer in på skjutvallen. Det har till och med hänt att jag fått panikkänslor, säger Strömstedt.

Fanns den här spärren hos dig också som längdskidåkare?

– Jag har alltid varit för energisk och lite för nervös. Så det hänger med, säger Strömstedt.

Generationsväxlingen bland svenska damer börjar delvis redan i årets världscup.I tävlingarna efter OS kommer 1-2 deltagare i JVM att föras upp till seniorlandslaget för att prova på världscuptävlande. Det säger damtränare Marko Laaksonen till Radiosporten. Men helt klart fortsätter erfarna Elisabeth Högberg i ytterligare minst fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista