Björn Ferry, Foto: TT

Sveriges största medaljhopp i Sotji: Björn Ferry (13)

Radiosporten fortsätter nedräkningen av svenska medaljhopp på OS. Av de 14 främsta hoppen i Sotji kommer Björn Ferry på plats 13. Rösta hur du tror det går för Ferry på OS längst ned i artikeln.

Björn Ferry brukar ofta hamna i rampljuset under stora mästerskap. Antingen för att han åker in medaljer eller för sköna citat. Den här säsongen inledde Ferry trögt med flera tävlingar långt ifrån en topp 10-placering. Men så i Antholz vid sista tävlingarna inför OS levererade han med två sjätteplatser och såg till att Sverige blev tvåa i stafetten. ”Jag har aldrig varit starkare”, sade Ferry till Radiosporten efter tävlingen.

Kanske är det Ferrys hårdträning inför säsongen som nu börjar ge utdelning.

Radiosportens skidskyttereporter Bengt Skött analyserar Björn Ferrys OS-chans:

”*OS-guld senast, i Vancouver.

*Lysande form i årets OS-genrep.

*Bevisad prestanda på hög höjd.

Det är faktorerna som lyfter Ferry till medaljhopp i sitt sista stora mästerskap innan han sedan lägger av. Känslan är att det är i jaktstart, där OS-guldet kom 2010, som han har bäst chans också nu.

Men även i distanstävlingen, där skyttet betyder enormt mycket, kan han slå till. Detta eftersom han i genrepet kom tillbaka till de briljanta skjutresultat vi sett från Ferrys bössa tidigare”.

Fakta OS-hopp: Björn Ferry

Gren: Skidskytte

Tidigare OS: 3

Meriter: VM-silver 2009, mixedstafett

VM-guld 2007, mixedstafett

OS 2010: Guld, jaktstart

Främsta hoten: Martin Fourcade, Frankrike, Emil Hegle Svendsen, Norge, Simon Schempp, Tyskland, Anton Sjipulin, Ryssland, Dominik Landertinger, Österrike.

OS-program:

10:e februari, herrarnas jaktstart 12,5 km

13: februari, herrarnas distans 20 km

I morgon presenteras nummer 12 på listan.

12...

13 Björn Ferry

14 Emil Jönsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".