Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Experten om Harlaut och X-games

Just nu pågår extremsporternas eget OS - X Games - i Aspen Colorado. Allt fler av grenarna är även med på det verkliga olympiska programmet. Så med stora delar av världseliten på plats är det ett genrep inför Sotjispelen av yppersta klass. Och igårkväll seglade den svenske slopestyleåkaren - vi snackar om varianten där de åker skidor - Henrik Haralut upp som en präktig guldkandidat i OS.

Han vann kvalet på ett impopnerande sätt. Dels för att han genomförde ett kanonåk med riktigt hög svårighetsgrad - dels för att han visade att han kan prestera under stark press.

Henrik Harlaut, som verkligen älskar att åka skidor, föll nämligen i det första åket och låg sist inför  avgörandet. Ett slopestylekval går till så att åkarna har två åk där poängen i det bästa räknas.

När Årekillen Harlaut i det andra åket slog till med den högsta poäng som noterats i ett x-gameskval imponerade han i alla delar av banan men framför allt i hoppen - vi återkommer till åket alldeles strax. Låt mig först förklara poängberäkningen.

Henrik Harlaut fick 95 av maximalt möjliga 100 poäng. MEN poängen är inte en exakt mätning av kvaliten på åket utan relativ gentemot övriga åkare. Ledaren hade 93 poäng när Harlaut åkte och då tittar domarna på hur mycket bättre hans prestation var jämfört med de andra och lägger honom på ett lämpligt poängavstånd.

Om vi då tittar på vad Henrik Harlaut presterade så har domarna några olika parametrar att bedöma. Naturligtvis svårighetsgrad och genomförande. Men pluspoäng ges även till den som ärr innovativ och skiljer ut sig med annorlunda trick än övriga åkare. Och så handlar det dessutom om helhetsintrycket av åket - om det hänger ihop.

Henrik Harlaut lyckades med alltihop - men om man ska peka på en detalj som stack ut är det hans butterhopp som han gjorde tre stycken i rad. Då sitter du hemma och tänker - vad snackar han om nu. Jo Henrik Harlaut är expert på den extremt svåra konsten att lämna hoppen efter att redan på snön ha tvärställt skidorna och trycka iväg hoppet med topparna på skidorna. De två första var nosebutters där han tryckte iväg hoppen med framspetsarna. Det är ruggigt riskabelt men ger vid lyckat resultat höga poäng hos domarna.

Men mest imponerande var det sista hoppet en tailbutter dubbelcork 1260 med safetygrab - ett hopp som aldrig utförts på tävling tidigare. Vad innebär då tailbutter dubbelcork 1260 - jo frånskjut med skidornas bakre spetsar - tailbutter - snurra tre och ett halvt varv - 1260 grader samtidigt som två volter genomförs - dubbelcork - och så greppade han tag om skidorna på ett speciellt sätt - mutegrab.

Det ska bli väldigt spännande att följa söndagens final - där är det inte omöjligt att han snäppar upp svårighetsgraden ytterligare.

Och om vi blickar fram emot OS så menar Radiosportens Slopestyleexpert, som ni kommer att få stifta bekantskap med under OS, Jim Johansson Wolf att väldigt få om ens någon kan matcha det åk som Henrik Harlaut presterade igår. Då gäller det förstås att sätta det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".