Photo: Jean-Christophe Bott / ASSOCIATED PRESS / TT

Tolv alpina åkare till Sotji

Det blev till slut tolv svenska platser för dom alpina åkarna vid OS i Sotji.

Visserligen fem färre än i Vancouver 2010, men ändå två fler än det från början såg ut att bli. Och som det var så sent som när den slutliga kvallistan presenterades i början av veckan. Men efter att flera blåbärsnationer lämnat ifrån sig OS-platser kunde Sverige nå tolv. Totalt 79 länder kommer att finnas representerade och det är bara Österrike som nått full kvot, 22 åkare.

Sverige har tagit ut nio åkare hittills, tre platser återstår. Det mest troliga är att Axel Bäck får en slalomplats och att det blir en slalomplats till också på damsidan. Där är det i princip helt jämnt mellan Nathalie Eklund och Emilie Wikström. Placeringsmässigt något litet plus till Wikström, men Nathalie har en bättre ranking och därmed lite bättre startnummer.

Helgens farttävlingar i Kitzbühel blir också avgörande för om Hans Olsson, som har en femtondeplats i årets Världscup som bäst, får följa med flickvännen Maria Pietelä-Holmner till Sotji. Eller om man väljer att ta ut Sara Hector, som har en femteplats i kombination i vinter. Men den kombin kördes i form av Super G och slalom medan det är störtlopp och slalom i OS.

Om Hector blir uttagen så kommer hon också att kunna få många OS-starter – dels i kombin, men också i fartgrenarna störtlopp och Super G. Möjligen en investering för framtida mästerskap. Hector är 21 medan Olsson fyller 30 i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".