Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Gunilla Lindberg om OS-miljarderna: ”Ett stort problem”

Gunilla Lindberg: "Det här kan inte växa mer"
4:05 min

Ett slags hopfällbart OS. Åtminstone delvis. Det finns på en färsk idélista hos IOK, berättade Gunilla Lindberg i P1:s Lördagsintervju. 

– Att kostnaderna bär iväg till skyhöga summor för arrangerande länder – ja även ansökande orter – är ett stort problem som vi måste få bukt med, medgav Gunilla Lindberg, styrelsemedlem i IOK (Internationella Olympiska Kommittén) i P1:s Lördagsintervju.

De av folket framvalda politikerna i Stockholm har ju nyligen sagt nej till en fortsatt svensk ansökan om vinter-OS 2022.

En annan intressant notering är att det blev nobben i en folkomröstning i södra Tyskland vad gäller Münchens långt gångna planer på en ansökan om just spelen 2022.

Folket i en stor och väletablerad vintersportregion sade alltså nej, rädda för de höga kostnaderna.

I intervjun klargjordes också vilka åsikter olympierna i Sotji kommer att få (och inte få) framföra – och var det får ske (och inte ske).

– De har rätt att säga vad de vill till journalister, men de får inte genomföra några manifestationer inne i OS-byn eller på arenor, vare sig om politik eller religion eller liknande. Så har det varit i många många år, sade Lindberg bland annat.

Hör hela intervjun på webben, sverigesradio.se/p1, eller i radio i kväll, kl 19.03 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".