Foto: TT

Polisen: Tyskarna hade tillstånd att vara på planen

Både djurgårdare och Union Berlin-supportrar stormade planen innan avspark. Men enligt polisen ska tyskarna ha haft tillstånd att beträda planen.
– Det stämmer inte, säger Djurgårdens evenemangsansvarige Tomas af Geijerstam till Aftonbladet.

Djurgårdens säsongspremiär, träningsmatchen mot Union Berlin, slutade i fullständigt kaos.

Redan innan avspark stormades planen av ett 100-tal supportrar från båda lagen och det tog lång tid innan polis och ordningsvakter fick kontroll på situationen.

Oroligheterna fortsatte sedan matchen igenom, och när 72 minuter hade spelats fick domaren Jonas Eriksson nog och avbröt matchen.

Djurgårdsfans höll, inför avspark, upp en Dynamo Berlin-banderoll. Något som kan vara upprinnelsen till bråken, eftersom Union och Dynamo är bittra rivaler hemma i Tyskland.

Polisen menar dock att tyskarna hade tillstånd att beträda planen innan avspark.

– Det började med att tyskarna skulle hålla en manifestation för sitt lag inne på planen, det var tillståndsgivet. Då rusade Djurgårdssupportrar in på planen. Vi hade en viss förberedelse för att det skulle hända och kunde skingra supportrarna snabbt. En tysk supporter skadades och fick plåstras om, men det var inget allvarligt, säger Anders Jönsson vid polisens länskommunikationscentral till Aftonbladet.

Uppgifterna tillbakavisas dock av Djurgården. Evenemangsansvarige Tomas af Geijerstam säger till Aftonbladet att polisen har fel.

– Fem personer skulle få stå där framför klacken och hålla upp flaggor för deras tifo. Det var överenskommet, säger han.

Att det skulle vara ett missförstånd mellan polisen och Djurgården köper heller inte af Geijerstam.

– Nej det kan inte ha varit något missförstånd. Vi hade radiokontakt och satt bredvid polisen. Jag har svårt att se att det skulle vara ett missförstånd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista