Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Olsson: "Ingen tydlig favorit"

Radiosportens travreporter Christian Olsson tror inte på svensk seger i Prix d' Amerique.
– Det skulle vara fenomenalt överraskande, säger Olsson.

Maharajah och Örjan Kihlström jagar första vinsten i världens tuffaste travlopp Prix d' Amerique som avgörs i eftermiddag.

Loppet går över 2700 meter med ett väldigt annorlunda startsätt och en uppförsbacke på bortre långsidan. Ett kraftprov utan motstycke i travvärlden.

Bakom den franska hästen Ready Cash är Maharajah den som tjänat mest pengar i hela fältet. Maharajah har startat tre gånger tidigare och har en andraplats som bäst. Den togs vid det första tillfället - 2011.

Den här gången ska hästen enligt tränaren Stefan Hultman gå utan skor med helstängt huvudlag och med urryckare. Maharajah kommer till start efter en tveksam prestation i den senaste starten men stallet anser att det berodde på banunderlaget.

Prestationen i fjolårets upplaga var inte heller något att imponeras av. Hästen fick ett opassande lopp där det gick alldeles för fort i inledningen och tröttnade rejält till slut och blev oplacerad.

Christian Olsson har plockat ut sex stycken hästar som han ser med vinstchans årets startfält. Bland dem fjolårsvinnaren Royal Dream. Dessutom Ready Cash, Timoko, Save the Quick, The Best Madrick och Yarrah Boko. Den sistnämda är svenskfödd med numer ägd och tränad i Norge.

För Örjan Kihlström som ska köra Maharajah, trots att han lidit av ryggproblem på sistone blir detta start, nummer tio i Prix d'Amerique. Andraplatsen från 2011 är också Kihlströms bästa.

Tre svenskfödda hästar har vunnit loppet tidigare: Queen L, Ina Scot och Gigant Neo. Notabelt är att de två förstnämnda är ston.

Loppet är bara öppet för hingstar och ston - alltså ej valacker. Runt klockan fyra går starten på Vincennes-banan i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista