Foto: Jens L' Estrade/Scanpix

Eliasson har hittat marathonformen

Lena Eliasson har gjort sig känd som en av Sveriges bästa orienterare. Nu satsar hon på marathon, och har fått hjälp av Isabellah Andersson.

Lena Eliasson hälsade på Isabellah Andersson, Sveriges bästa marathonlöpare, och vässade formen under fyra veckor. Och hjälpen från Andersson har varit till stor fördel.

– Det jag framförallt är otroligt nöjd över att jag gjorde en plan, åkte ned till Isabellah och var där i fyra veckor, och så gjorde jag ett upplägg där jag kunde bedöma min form väldigt bra. Sedan sprang jag på den tiden som jag kunde förvänta mig som drömtid, säger den flerfaldiga EM- och VM-medaljören.

Loppet där Eliasson träffade sin drömtid är Dubais marathon, där hon sprang in på en tjugondeplats. Men framförallt så imponerade just tiden, då ingen annan annan svenska än Isabellah Andersson sprungit snabbare på fyra år.

– Jag har svårt att värdera det, men jag har fått väldigt positiv feedback av min omgivning. Det är väldigt svårt att göra en bra tid på sin första mara säger de flesta, kanske är det så att många andra går in med en mer defensiv inställning, medans jag kör jädra anamma direkt. Jag har inte tålamod att vänta.

Har du hört någonting från landslagsledningen i friidrott?

– Nej det har jag inte. Jag vågar inte ta ut någonting i förskott, men mitt stora mål skulle vara att jag får klartecken nu (för EM i augusti, reds anm.) så jag slipper springa någon mer mara i vår. Min ambition är åndå att kunna kombinera med VM i orientering, och en mara sliter ändå på kroppen.

Går det att kombinera orienteringen med marathon?

– Det går bra, tycker jag. Speciellt om jag skulle få ett klartecken, då skulle det inte vara några problem, säger Lena Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".