1 av 2
Foto: Jens Dresling/AP photo
2 av 2
Foto: Jens Dresling/AP photo

Frankrike Europamästare - Danmark föll tungt i finalen

Frankrike körde över Danmark i en EM-final som aldrig blev spännande.

Efter fem minuter var det 3-0 till Frankrike. Och halvvägs in i den första halvleken så var det sju måls överläge. Danmark hade ingenting att sätta emot Frankrikes raka, tunga och finessfyllda anfallsspel, och matchen blev heller aldrig spännande.

För ett år sedan blev Danmark utklassade av Spanien i VM-finalen. Kanske gick de rödklädda spelarnas tankar till den matchen, kanske någon annanstans, men det som var tydligt var att de inte var 100 procent med i matchen.

Med kvarten spelad fick Danmark i alla fall ordning på sitt anfallsspel, men det hjälpte föga då Frankrike tilläts göra mål från alla möjliga och omöjliga håll.

– Man kan inte köra handboll med handbroms. Det är som att köra bil med det samma. Det går framåt men blir inte bra, sa Radiosportens handbollsexpert Magnus Wieslander i halvtid apropå det danska spelet.

Frankrike däremot hade inga tankar på att bromsa, och fortsatte den inslagna vägen i den andra halvleken. "Les bleus" visade vilken bredd man besitter när mängder av spelare spelade visade klassen och målen föll från alla håll.

Nicola Karabatic och Valentine Porte imponerade stort på nio meter, liksom kantspelarna Guillaume Joli och Luc Abalo på kanterna. Det samma får sägas gälla för den rutinerade målvakten Thierry Omeyer som inledningsvis spikade igen fullständigt.

Noterbart är att alla dessa spelare fick över femtio minuters speltid, och överhuvudtaget inte såg ut att tröttna.

Guldet var Frankrikes tredje sedan EM började spelas 1994, och idag passade man även på att slå sitt egna rekord över mest mål gjorda i en final.

– Återigen presterar Frankrike sin bästa handboll i semi- och finalen. Rätt lag vann, summerade Wieslander.

Danmark-Frankrike 32-41 (13-26)

Danmark: Mikkel Hansen 9, Hans Lindberg 6, Henrik Jensen Mollgaard 4, Jesper Noddesbo 3, Thomas Mogensen 2, Mads Christiansen 2, Bo Spellerberg 2, Mads Mensah Larsen, Anders Eggert Magnussen, Rene Toft Hansen, Kasper Söndergaard Sarup.
Frankrike: Michael Guigou 10 (3), Valentin Porte 9, Luc Abalo 7, Daniel Narcisse 6, Nikola Karabatic 5, Alix Nyokas 2, Cedric Sorhaindo 2.
Publik: 14 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista