Skaffa koll i vår curlingskola

Hur funkar egentligen curling? OS-guldmedaljören Eva Lund lär dig grunderna  här. Lyssna och läs.

Underlaget - isen: Vi duschar isen, vi kallar det för pebling. Det gör att ytan blir knottrig och det blir mindre kontakt mellan is och sten, vilket gör att den glider väldigt lätt.

Materialet i stenen: Det är en ung granit som bara finns i naturreservat på öar i Skottland. Den är väldigt mjuk och fjädrar när stenarna slår samman. Skulle det vara en hård, svensk granit så skulle stenarna spricka. Vi tycker kanske att det är en hård sten, men geologer förstår det kanske bättre.

Stenarna är väldigt värdefulla och återanvänds genom att man till exempel bygger ihop två stenar till en, eftersom det finns en begränsad tillgång.

Själva stenen: Den väger nästan 20 kilo och har en väldigt liten glidyta under. Den innersta glidytan är ungefär en decimeter i diameter, men är skålad i mitten så kontakten med isen är bara knappt en centimeter.

Vid tävlingar används stenar som finns på plats så ingen har fördel av att ha spelat med dem tidigare.

Sopen: Vi kallar det för curlingsop, andra kallar det för kvast. Det är en tygdyna, som kan vara i lite olika material.

Det finns vanliga borstar också, som kan vara bra om det är frostigt och fuktigt i hallen. Men eftersom den är mycket tyngre att använda, och vi inte är vana vid den, så använder vi dem inte. Fast vi har alltid en med oss en ifall det skulle behövas. I första hand väljer vi dem som man kan sopa med hög frekvens.

På soparna finns också ett tidtagarur där vi tar tid på hur lång tid en slajd tar, alltså stöten från baklinjen till det som kallas för hogglinjen, där vi släpper stenen. Det talar om vilken fart stenen kommer att ha. Vi tar även den faktiska tiden för stenen så vi vet det sedan.

Stenens hastighet avgör hur mycket den kommer att böja. Ju hårdare sten desto mindre böj. Om vi vill spela en sten vars slajd tar fyra sekunder och den sedan tar 4,1, så vet vi att den förmodligen är lite för lös och då sopar vi förmodligen direkt.

Skorna: Den ena har en vädligt hal glidsula, ungefär en centimeter tjock teflonsula. Den andra skon har väldigt bra grepp. Tån och plösen på den sko som släpar efter har en speciell beläggning så den ska glida bra och inte bromsa när man ska släppa stenen.

Det finns även en sula man kan sätta på glidskon när man går av isen, eller ha den på när man sopar om man föredrar att springa bredvid.

Lagmedlemmarna - ettan: Alla är specialiserade på sin position. Ettan ska vara säker på att placera stenarna framför boet eller inne i boet. Vi kallar dem för draw-spelare, alltså att man gör en dragning och placerar stenen.

Ettan gör sällan utslagningar. Det är ett ganska monotont spel men väligt viktigt för att kunna styra spelet. Det är en svår position eftersom man inte har några referenser men ändå ska placera stenen väldigt noggrant. Våran etta är .

Tvåan: är vår tvåa. Det är en blandad typ av spel, men eftersom vi vill spela ganska offensivt får hon göra både dragningar och utslagningar.

Trean: Det är min position och då är det ganska många stenar med i spelet. Det kan till exempel vara en frysning, att jag ska lägga vår sten mot en av motståndarnas stenar. Då är det väldigt viktigt att ligga exakt i linje.

Fyran - kaptenen: måste gilla att ha de avgörande slagen. Fyran har också blandade uppgifter, men här finns ingen som kommer efter.

Skippern: Det är den som står i boet och bestämmer. Ofta är det spelaren som är fyra, men det kan också vara någon annan. Jag är vice skipper och styr när Anette spelar sina stenar.

Att sopa: Det är viktigt att ha en hög frekvens, att sopa snabbt, i kombination med högt tryck. Det gör att det blir värme mot isen så att man skapar ett vattenskikt. Då minskar friktionen och stenen glider lättare och rakare.

Sopningen är svårast att lära sig. Det är viktigt att ha balans och man kan göra på olika sätt. Jag glider på min glidsko, medan andra har på sig sin "anti-glid" och småspringer bredvid när man sopar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista