Charlotte Kalla jublar efter SM-guldet, Foto: TT

Sveriges största medaljhopp i Sotji-OS: Charlotte Kalla (10)

Radiosporten fortsätter i dag med nedräkningen av våra största svenska OS-hopp i Sotji. Vi har nu kommit till topp 10 där skidåkaren Charlotte Kalla slår sig in på tionde plats. Rösta längst ned i artikeln på hur du tror det går för Kalla i Sotji.

Charlotte Kalla ser ut att ha hittat en extra växel till den här OS-säsongen. Redan tidigt på säsongen placerade hon sig som tvåa i minitouren i Kuusamo och beskrevs som lätt som en fjäder av Radiosportens expert Peter Larsson.

Kalla kom sedan tvåa på 10 km klassisk stil i Lillehammer i hennes kanske bästa klassiska åk i karriären. Hon följde upp med en ny pallplats i Davos. Efter framgångarna på SM i mitten av januari pratade Kalla med Radiosporten hur hon skulle träna smart för att behålla formen till OS.

Radiosportens skidreporter Dag Malmqvist tror att Kallas främsta medaljchanser finns på tremilen, skiathlon och eventuellt sprint. Så här analyserar han Kallas chanser:

”Charlotte Kalla kommer knappast att försvara sitt guld på 10 km från förra spelen. Då var det fri stil och nu blir det klassiskt, och även om Kalla har blivit mycket bättre även i klassiskt så är ett guld för mycket att hoppas på med såna konkurenter som Justyna Kowalczyk, Marit Björgen, och framför allt Therese Johaug. Visst var hon tvåa på den enda 10 km klassisk med individuell start som körts den här säsongen, efter Kowalczyk men före de båda norskorna, men ett guld är inte rimligt att tro på. Kanske får vi revidera föväntningarna efter helgen då det är genrep i italienska Toblach med bland annat just 10 km klassikt på lördag.

Charlotte Kalla har stora chanser att ta medalj på avslutande tremilen och dessförinnan i sprint - om hon väljer att åka - och i skiathlon där de först kör 7.5 km i klassisk stil och sen lika långt i fri efter skidbyte. Kalla var snabbast i den avslutande distansen i vc-premiären i Finland i november då det var frågan om fri stil och jaktstart vilket ändå påminner om så väl tremilens som skiathlons masstarter.

Att Charlotte Kalla vann guldet i OS förra gången var en skräll då och tar hon guld nu är överrskningen lika stor. Hon har trots allt bara vunnit tre världscupsegrar i karriären och den sensate kom för fyra år sedan.”

Fakta OS-hopp: Charlotte Kalla

Gren: Längdskidor

Tidigare OS: 1

Meriter: VM-silver sprintstafett och stafett 2013

VM-silver stafett 2011

VM-guld sprintstafett 2011

VM-silver sprintstafett 2010

VM-brons stafett 2009

OS 2010: Guld 10 km fristil, silver i sprintstafett, 8:a jaktstart, 5:a stafett

Säsongens bästa världscupplaceringar: 2:a i Kuusamos minitour, 2:a 10 km klassisk (Lillehammer), 3:a 15 km fristil (Davos)

OS-program:

8:e februari: 11:00 damernas skiathlon (klassisk stil/fristil)

13:e februari: 11:00 damernas 10 km (klassisk stil)

22:e februari: 10:30 damernas 30 km masstart (klassisk stil)

Främsta hoten: Therese Johaug, Norge, Marie Björgen, Norge, Justyna Kowalzcyk, Polen, Kerttu Niskanen, Finland, Heidi Weng, Norge.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista