Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

OS-medarbetare: Mats Dahlberg

Mats är Radiosportens reporter på de alpina grenarna i Sotji.

Namn: Mats Dahlberg

Född/uppvuxen: I Västerås. Men har flyttat runt med föräldrarna och bott både i norr och söder i nio olika städer. Föräldrarna jobbade inom kooperationen, då flyttade man runt på 50- och 60-talet. Jag får väl ändå räkna mig som örebroare, dit jag kom som 12-åring.

Antal år på Radiosporten: 27 år

Vilka andra medier har du jobbat på innan du kom till Radiosporten (och ungefär när): Började på Örebro-Kuriren i januari 1972, blev sportchef där 1975 och blev kvar fram till sommaren 1987.

Ev specialintresse: Handboll, där jag varit tränare under många år och fick vara med om när vi gick från div. 4 till Elitserien med min klubb.

Antal OS som du bevakat/deltagit i? Det här blir mitt elfte olympiska spel. Hittills har det blivit fem vinter- och fem sommar-OS.

Vad ska du bevaka under spelen i Sotji? Alpint är min huvuduppgift. Men i ett OS kan allt hända och man får vara beredd på att rycka in på det mesta. I Atlanta blev det t ex en bomb…

Vad ser du mest fram emot under OS? Inte alla tidiga morgnar, i alla fall. Men belöningen brukar komma i form av medaljer. Och roligast är någon oväntad slår till. Någon av dom unga alpintjejerna, t ex. Eller varför inte ett OS-guld till Markus Larsson?

Vilken idrottare blir häftigast att följa? Passar där. Det dyker alltid upp någon udda figur som man inte ens visste fanns. Men det kan ju bli spännande med Bode Miller, förstås.

Ditt bästa vinter-OS-minne? Det var förstås rätt fräckt att stå precis vid Tre Kronors bås i OS-finalen i Lillehammer 1994. Men bästa minnet är från en träning i Nagano 1998. Det var dagen före damernas störtlopp och övrig media var på annat håll. Jag var ensam svensk journalist och noterade noga Pernilla Wibergs mellantider och åkning. Efter träningsåket kom Pernilla fram och ville se mina anteckningar, vi snackade lite och jag frågade vad hon trodde om morgondagen ”ja, du vi får väl se” sa ”Pilla” och det blänkte medaljer i ögonen. Till frukosten dagen efter sa jag att ”idag tar Pernilla medalj” och blev snudd på omyndigförklarad. Men både jag och ”Pilla” var nog rätt säkra där. Det blev ett silver, kanske den tyngsta medaljen i hennes samlingar.

Ditt sämsta vinter-OS-minne? Anja Pärssons störtloppskrasch i Vancouver 2010. Hon hade i princip silvret klart när hon kom fram till sista kanten. ”Nu kan bara sista kanten fälla henne” sa vår expert Torgny Svensson 20 sekunder tidigare. Hon kom till kanten, flög 60 meter och tumlade runt i snön innan hon blev liggande alldeles stilla. Det var några minst sagt oroliga minuter eller timmar – vet inte riktigt – innan det stod klart att hon klarat sig ganska okey. Men oroligt var det, jag har sett folk köra ihjäl sig i backarna och det är ingen rolig syn.

Varför ska man följa OS med Radiosporten? För att det är det absolut enklaste sättet att få en underhållning i världsklass helt gratis. Vi har både unga, hungriga referenter och programledare liksom äldre, erfarna och säkert lika hungriga medarbetare på plats. Vi har experter som vet vad dom talar om. Inte minst Torgny Svensson, vår alpine expert, som jag haft förmånen att jobba med sedan 1991. Då hade han redan avverkat ett decennium på radion. Torgny, som var Ingemar Stenmarks tränare, har följt alla vinter-OS på plats sedan 1976. Plus ett tjog VM.

Mejla Mats mats.dahlberg@sverigesradio.se

Mer om Mats:

Favorithobby? Kan sola vara en hobby? Nja, men strandliv i Italien eller utförsåkning i en soldränkt pist är rätt okey. Och så samlar jag på ölglas.

Favoritmusik? Svenska nationalsången är ju kul att höra på mästerskap, den italienska är också pampig. Annars är musik från -70-talet klart gångbar.

Favoritmat? När jag får fixa med grillen i trädgården och helsteka en oxfilé som marinerats i min specialblandning. Färsk svensk potatis till och lite härliga italienska delikatesser som skinka, salami, soltorkade tomater, parmesanflarn och oliver före, pannacotta med hjortron till efterrätt och något
italienskt att dricka till. Fast efter ett långt mästerskap på bortaplan kan jag komma hem och åka till korvmojen och beställa en grillad med en halv strips och en kupa mos. Och så stark senap och ketchup och en cola…

Favorit-tv-program? Tittar nog mest på diverse sport. Och så följer jag nyhetsprogrammen noga för att hänga med vad som händer i världen. Något matprogram ibland eller något annat där man tävlar, typ ”På spåret”. Men TV på kvällarna krockar rätt mycket med när vi jobbar på Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista