AIK:s Fredrik Hynning och Örebros målvakt Henrik Lundberg. Foto: TT. Infälld i bild: Radiosportens hockeyexpert L-G Jansson. Foto: SR.

L-G Jansson: 11:an och 12:an ska kvalspela

3:34 min

Radiosportens hockeyexpert, L-G Jansson, är positiv till en utökning av SHL med 14 lag redan i höst, men då ska fyra av sex lag i vårens kvalserie spela i den högsta serien 2014/2015.

– Kanske var det meningen från SHL:s sida att väcka oss, men att man nu återkommer under lite lugnare former med förslaget om en utökning av SHL, så säger Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson om turerna kring att 12 lag kan bli 14 redan inför nästa säsong.

Redan under första halvan av december kom det fram uppgifter om att SHL hade en bruttolista med åtgärder, som bland annat innebar att friplatser till SHL skulle kunna delas ut. Något som gav ett ramaskri i hockey-Sverige.

L-G Jansson tycker att det är rätt tid att utöka till 14 lag i SHL. Men han har också synpunkter på ett eventuellt kval, om förändringen av antalet lag kommer genomföras redan till hösten.

– Där borde självklart lagen som blir elva och tolva i SHL finns med, sedan får man kvalspela om fyra i stället för två platser.

Det skulle kunna betyda att SHL – eller Elitserien som den döptes till när den kom till 1976 – för första gången under alla år kan komma att spelas utan Stockholmslag nästa säsong.

– Det skulle betyda mycket negativt för Stockholmshockeyn som står för 20 procent av alla hockeyspelare i Sverige. Men Stockholm får inte ha en gräddfil in i ligan, sportsliga premisser ska styra, säger L-G Jansson.

Det som säkert diskuteras mellan parterna just nu är den tröghet i upp- och nedflyttning som SHL vill ha. Det ska vara svårt att åka ur, det ska vara tufft att ta sig upp. Där får det framtida kvalspelet stor betydelse.

– Jag tror inte det blir så att ettan i Hockeyallsvenskan går upp utan kval, lika lite som att sista lag i SHL tvingas ur. Dom kommer säkert att vara en del av en kvalserie.

Om det blir en förändring av SHL redan till nästa säsong så är ishockeyn inte först ut med att göra en förändring av seriesystemet mitt under en säsong.

1992 så bestämde Svenska Fotbollförbundet mitt under seriespelet, i september månad, att skrota den så kallade Mästerskapsserien och Kvalsvenskan.

Med bara några veckor kvar i säsongen bestämdes det att Fotbollsallsvenskan skulle ökas ut från 10 till 14 lag inför 1993. En förändring, som bland annat betydde att Örgryte kunde gå från division 1 till högsta serien under en och samma säong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista