1 av 4
Foto: TT
2 av 4
Den svenske F1-föraren Marcus Ericsson, mitten. Foto: Peter Nygaard/TT.
3 av 4
Foto: TT
4 av 4
Foto: TT

Bildextra: Här gör Ericsson debut i F1-bilen

Marcus Ericsson om Formel 1-debuten: "Redo för utmaningen"
3:22 min

Efter ett intensivt arbete av mekanikerna rullade Marcus Ericsson till slut ut på Jerezbanan i Caterhamstallets gröna bil, enligt autosport.com. Klockan var strax efter 15 när Sveriges första F1-förare på 23 år fick inleda sin testkörning.

– Det blev tyvärr bara ett varv, men ett varv var mer än inget. Det var kul att komma ut och känna på grejerna, säger Ericsson till Radiosporten.

Men premiären blev försenad. Tanken var att Marcus Ericsson och Caterhams nya F1-bil skulle ha presenterats redan på tisdagsmorgonen, men i sista stund sköts presentationen upp.

– Vi hade tekniska problem, jag vet inte vad det var, de kollar på det nu. Förhoppningsvis är det fixat till i morgon, säger Ericsson som fick motorstopp flera gånger när han skulle lämna depån.

– Jag vill inte kalla det för motorstopp. Jag hade problem med elektroniken runt kopplingen så det gick inte att åka i väg med bilen.

Även om Marcus Ericsson bara körde bara ett varv i lugnt tempo på Jerezbanan fick han för första gången känna på nya bilmodellen, CT05. Han registrerade ingen varvtid.

– Det är svårt att säga något om bilen med bara installationsvarv. Men den funkade som den skulle och kom hela varvet runt, det gjorde inte Ferrarin som bara kom några kurvor första gången den var ute.

Vad är största svårigheten i omställningen från GP2 till att köra F1-bil?

– Det är nog inte själva körningen utan allt runtomkring. Det tekniska där man ska vara med vid ingenjörena. Sen är det all uppmärksamhet från media som är annorlunda. Men jag är redo för utmaningen och ser fram mot varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".