AP Photo/Marco Trovati

Norrman tog första segern när Hargin tappade i andra slalomåket

0:30 min

Det blev ingen svensk succé i sista slalomtävlingen inför Sotji-OS. I stället stod 19-årige norrmanen Henrik Kristofferssen som vinnare för första gången i världscupen.

Det var upplagt för en svensk framgång i Schladmings kvällsslalom. Mattias Hargin gjorde ett riktigt bra förstaåk och låg på tredje plats, endast tio hundradelar bakom ledande Mario Matt.

Men Hargin hade flera småmissar i den andra åket och slutade på sjätte plats. I stället blev det norrmannen Henrik Kristoffersen, som tidigare varit på pallen men aldrig vunnit, som tog chansen. Kristoffersen låg tvåa efter det första åket, nio hundradelar bakom Matt, och efter en trög start i andra åket hade han en riktigt vass avslutning.

När sedan Matt gränslade redan på tredje porten var segern i hamn och Norge har därmed fått ett nytt stort guldhopp inför Sotji.

– Att vinna första tävlingen här. 45-5000 åskådare det är ju otroligt. Det blir inte större. Jag har inte tänkt så mycket på OS utan koncentrerat mig på världscupen. Det blir väl mer press nu, säger Kristoffersen till Eurosport.

André Myhrer låg på sjätte plats efter första åket men körde ur i andra sedan han missbedömt en sväng. Markus Larsson blev därmed näst bäste svensk med en 8:e plats.

– Det var viktigt för mig att komma ner och ta poäng. Jag hade tappat min plats i första startgrupp till OS annars. Därför körde jag lite försiktigt i första men i andra kändes det bra, säger Markus Larsson till TT.

Axel Bäck blev 14:e och Anton Lahdenperä 19:e.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista