Foto: AFP Photo/Antonin Thuillier/TT

OS-arbetare torterades i Sotji

Sotji är tidernas dyraste vinter-OS. Totalt landar investeringarna på runt svindlande 300 miljarder kronor. Samtidigt har tiotusentals arbetare inte fått ut sina löner och vissa även utsatts för tortyr.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i onsdagskvällens program hur gästarbetare systematiskt utnyttjats som billig eller gratis arbetskraft för att sedan tomhänta deporteras till sina hemländer.

Elektrikern Mardiros Demirtjan råkade än värre ut. Han anklagades för stöld av elkabel och torterades av polisen. Smärtan när ett järnspett fördes upp i anus fick honom att mot sitt nekande skriva på ett erkännande.

– Jag skriver på vad ni vill, jag kan inte längre uthärda er tortyr, berättar Demirtjan för SVT:s Uppdrag Granskning.

Det visade sig att han även gått med på att avstå sin lön. Enligt Demirtjan samarbetade polisen med hans arbetsgivare.

Semen Simonov på människorättsorganisationen Memorial uppskattar att uppemot 40 000 arbetare inte fått ut sina löner.

Abosidin Adinajev från Tadzjikistan är stenläggare. Han och några kamrater reste till Sotji förra våren. De jobbade från morgon till kväll sju dagar i veckan. De fick ut ett förskott när de kom. Trots löften kom inga löneutbetalningar.

– Vi har inte fått en kopek, säger Adinajev, som återvänt till Tadzjikistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".