Foto: AP Photo/Tony Hicks/TT

Sponsorer vill ha högre krav på OS-värdar

Sveriges olympiska kommittés tre huvudsponsorer, Nordea, Vattenfall och ATG, vill att den olympiska rörelsen sätter större press på OS-värdar vad gäller bland annat mänskliga rättigheter.

"Tillsammans tar vi skarpt avstånd från lagar som bryter mot mänskliga rättigheter, innebär diskriminering eller banar väg för trakasserier och därmed också kastar sin skugga över OS", skriver sponsorerna i ett gemensamt uttalande.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har skärpt kraven för blivande OS-värdar när det gäller miljöfrågan. Numera förs också sociala och ekonomiska perspektiv in i bilden.

"Vi är överens om att det behövs preciserade krav på blivande OS-värdar. . . Med tydliga krav ökar möjligheten att följa upp genomförandet och utvärdera de långsiktiga konsekvenserna. SOK kommer att ta den frågan vidare i sin dialog med IOK."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista