AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES

Sveriges största medaljhopp i Sotji-OS: Maria Pietilä Holmner (8)

Radiosportens nedräkning av de största svenska medaljhoppen i Sotji fortsätter. I dag har vi kommit fram till plats åtta. Där hittar vi alpinåkaren Maria Pietilä Holmner, som har god medaljchans i två grenar. Rösta på hur du tror det går för Maria PH i OS längst ned i artikeln.

Maria Pietilä Holmner stoltserar med två mästerskapsmedaljer på meritlistan. För sju år sedan fick hon sitt stora genombrott på hemmaplan i Åre då hon tog VM-silver i storslalom. Den gången var det en skräll att hon kom på pallen. Det skulle inte vara någon skräll om Maria PH kom på pallen i Sotji. Hon har i årets världscup varit på pallen i både storslalomtävlingen i Val d´Isere och i slalomtävlingen i Flachau. "Vi smäller till ordentligt på Sotji", sade Pietilä Holmner till Radiosporten efter tredjeplatsen i Flachau för två veckor sedan.

Radiosportens alpinreporter Mats Dahlberg analyserar här Maria Pietilä Holmners chanser i Sotji-OS:

”Den besvärliga axelskadan har läkt ihop efter operationen. Maria har också utvecklat sin åkning så att hon vågar släppa loss i två åk. Förut har det varit lite försktig i ett förstaåk följt av fullt ös i det andra, eller gjort ett kanonåk i första och sedan kört lite mer på säkerhet i andra. Nu har hon kastat ankaret och är trygg i sin åkning och har faktiskt två medaljmöjligheter. Har varit på pallen i både slalom och storslalom den här vintern.”

Fakta OS-hopp: Maria Pietilä Holmner

Gren: Alpint, slalom och storslalom

Tidigare OS: 2

Meriter: VM-brons slalom 2011, VM-silver storslalom 2007

OS 2010: 4:a slalom, 24:a storslalom

OS-program:

18:e februari – Damernas storslalom

21:a februari – Damernas slalom

Främsta hoten i slalom: Mikaela Shiffrin, USA, Marlies Schild, Österrike, Maria Höfl-Riesch, Tyskland, Tina Maze, Slovenien, Frida Hansdotter, Sverige.

Främsta hoten i storslalom: Jessica Lindell Vikarby, Sverige, Anna Fenninger, Österrike, Tina Maze, Slovenien, Lara Gut, Schweiz, Tina Weirather, Liechenstein.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista