Foto: TT, Collage: Radiosporten

Leif Carlsson: ”Många spelare kom till träningen med ångest”

Färjestads tränare Leif Carlsson: "Spelarna kom till träningen med ångest"
4:50 min

Färjestad vann i går mot Linköping med 4-1 och klev upp på en direkt slutspelsplats. Tränaren Leif Carlsson berättar nu för Radiosporten om den tuffa tiden i höstas och varför laget toppar SHL:s busliga överlägset.

– Många spelare kom till träningen med ångest, säger Carlsson.

Färjestad, som vanligtvis brukar göra upp i toppen av tabellen, hade en väldigt tung start på säsongen. Sakta med säkert har laget nu börjat klättra i tabellen.

– Vi hade en enormt tuff höst med tyngda axlar. Även de rutinerade spelarna kände av trycket hemma i Karlstad, för spelar man i FBK-tröjan vet man vad som gäller. Det var många spelare som kom till träningarna med ångest, säger Carlsson till Radiosporten.

Undet vintern har det gått bättre och laget är nu uppe på slutspelsplats.

– Killarna har gjort ett fantastiskt arbete. Nu känns det enormt mycket lättare, killarna går runt med ett smile på läpparna varje dag. Nu är det topp sex som gäller. Men vi har fortfarande mycket kvar att jobba med, säger Carlsson och berättar att Färjestad jobbade mycket mentalt för att komma ur krisen.

– Vi försökte att inte tänka så mycket långsiktigt, utan i stället bara tänka på nästa period och nästa byte.

Men något som Leif Carlsson får fortsätta jobba med är att laget drar på sig överlägset flest utvisningar i SHL. I går fick Christian Berglund matchstraff, vilket ökade på den dystra statistiken. Färjestad snittar 14,36 utvisningsminuter per match. FBK ser därmed ut att ta hem busligan för tredje året i rad.

– Vi vill inte vara där. Det kostar mycket att spela i boxplay, då förlorar man matcher. Vi måste bli bättre på det och i ett slutspel är det helt avgörande.

Varför är ni SHL:s fulaste lag?

– Om man tittat på det är det inte bara tripping, roughing och slashing, det är allt möjligt. I år hänger det nog ihop med det tryck vi haft, för tappar man fokusering gör du dumma saker ibland med ambitionen att göra rätt, säger Carlsson.

Fakta: SHL:s busliga

1. Färjestad 14,36 minuter per match

2 Örebro 12,45

3 Linköping 12,25

4 HV71 12,16

5 AIK 11,70

6 Leksand 11,20

7 Modo 11,14

8 Växjö 10,86

9 Frölunda 10,82

10 Luleå 10,11

10 Brynäs 10,11

12 Skellefteå 9,09 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".