Foto: AFP Photo/Christof Stache/TT

Ryska förbundet: De vill sänka moralen i vårt lag

1:16 min

Det ryska skidskytteförbundet anklagar konkurrenter för att blåsa upp dopningsskandalen kring Irina Starych.

Dagen efter att två ryska skidskyttar, däribland säsongens stjärnskott Irina Starych, pekats ut som dopade kommer reaktioner från bland annat Frankrike.

Martin Fourcade skriver ironiskt på sin twitter: "Bra reklam för skidskyttet med 10 dagar kvar till OS. De borde skämmas!"

Starych säger själv i en kommentar till det ryska skidskytteförbundet att hon är förvånad över testresultatet. Hon har nu strukits ur OS-truppen i väntan på att B-provet analyseras. Nyheten är ännu en fläck på den ryska OS-satsningen, inte minst efter de uppgifter om missförhållanden på arbetsplatserna som visades upp i SVT:s Uppdrag Granskning, och som har figurerat även i internationella medier

Men det ryska skidskytteförbundet slår tillbaka. I styrelsen sitter bland andra Sergej Tjepikov - en gång i tiden framstående rysk skidskytt, med bland annat två OS-guld.

Han säger enligt ryska tvstationen TVC att det är för tidigt att döma åkarna innan B-provet har analyserats och att det hela har blivit uppblåst. Kanske till och med medvetet av konkurrenterna, för att sänka moralen i det ryska laget inför OS.

Förutom Irina Starych är det hennes landsmaninna Jekaterina Iourieva, inte uttagen i OS-truppen, och en icke namngiven skidskytt från Litauen som testat positivt.

Några av problemen Sotji har haft

Platsen

Sotji är en semesterort med subtropiskt klimat, vilket bland annat har gjort bygget väldigt kostsamt.

Terrorhotet

Inte minst bombdådet i Volgograd har skapat en stor oro.

Mänskliga rättigheter

Missförhållanden på arbetsplatser, med både uteblivna löner och tortyr. Även de omtalade anti-gay-lagarna.

Putins relation till väst

USA:s, Frankrikes och Tysklands presidenter bojkottar alla spelen. Relationen till USA blev knappast bättre när Edward Snowden gavs politisk asyl i Ryssland.

Dyrt

Enorma summor pengar har pumpats in. Mycket har försvunnit i korruption och enligt kritiker ofta ner i fickorna på president Putins vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista