AP Photo/Charlie Riedel Kollage: Radiosporten

Bästa anfallet möter bästa försvaret i Super Bowl

3:02 min

I natt är det dags för den 48:e upplagan av finalen i amerikanska fotbollsligan NFL - Super Bowl. En
match där bästa anfallet möter bästa försvaret i form av Denver Broncos och Seattle Seahawks.

Super Bowl, finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL, är en av världens största sporthändelser. Årets final är den 48:e i ordningen och kommer att spelas i New York - i en fullsatt arena som tar över 80 000 åskådare.

Många som följer amerikansk fotboll tycker att Super Bowl har blivit för mycket av ett jippo, med uppträdanden och dyra reklamfilmer i pauserna. Att den riktiga, genuina, fotbollen spelas under de månader som leder fram till finalen.

Men oavsett vilken typ av supporter man är så går det inte att säga annat än att matchen är omåttligt populär. Över 100 miljoner amerikaner såg på TV när Baltimore Ravens tog hem finalen förra året i en spännande match mot San Francisco 49ers.

I årets upplaga är det de två top-seedade lagen från säsongen som möts: Seattle Seahawks och Denver Broncos.

Hos Denver Broncos finns det egentligen bara en spelare som alla snackar om just nu, Peyton Manning. Lagets quarterback-veteran.

Manning, som fyller 38 i år, har vunnit Super Bowl en gång. Men under sina 16 säsonger i ligan har han hunnit slå nästan alla rekord som går för sin position. En Super Bowl-vinst i natt skulle placera honom säkert bland de bästa spelarna någonsin.

Men när han under Super Bowls mediatäff i veckan fick frågan om vilket arv han kommer lämna efter sig när han slutar, gjorde Manning sitt yttersta för att ta det trycket från sina axlar:

– Jag har fått frågan om mitt arv sen jag var 25 år. Jag är inte säker på att man kan ha något arv när man är 25 år, eller ens 37 år. Jag är inte ens hundra på vad ordet betyder. Min karriär är inte över än, den utspelar sig fortfarande.

När Peyton Manning leder anfallet är det svårt för försvaret att hänga med. Han har gjort sig berömd på att använda olika uttryck innan spelet sätts igång för att lura bort motståndarna. Något som lett till att Denver Broncos hade ligans bästa anfall den här säsongen. Därför bjuder den här finalen på ett lite extra spännande möte. Eftersom Seattle Seahawks står för det högst rankade försvaret.

I Seattle är det inte gammal är äldst som gäller. Det är ett ungt lag där ingen spelare tidigare varit i Super Bowl. Något som inte hänt på över 20 år.

Det är försvaret som är ansiktet utåt och det är försvaret som tagit laget till final. Det är tuff, orädd fotboll som spelas.

Även anfallet leds av en ung quarterback i form av Russell Wilson som gör sitt andra år i NFL. För honom är det en ära att få möta den spelare som han själv sett upp till som liten, säger han:

– Jag har följt Peyton Manning genom åren och han har gjort ett fantastiskt jobb, framförallt som ledare. Det är så jag vill vara och jag jobbar varje dag för att bli som honom.

Hur det går i matchen avgörs i natt svensk tid, och vilket håll det än går åt så lär det bli underhållande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista