Viktoria Helgesson. Foto: Darko Bandic/TT.

Helgessons panikändring före OS

Konståkningsexpert Kristoffer Berntsson: "Jag tror ändå att hon gör rätt"
1:52 min

Efter misslyckandet på EM väljer Viktoria Helgesson att sänka svårighetsgraden i sitt fria program inför OS.

Det har varit en motig säsong för Viktoria Helgesson. Särskilt EM blev en stor missräkning. Där förlorade hon mot lillasyster Joshi och blev 14:e.

Hoppen har inte fungerat och efter EM åkte Viktoria Helgesson hem för att ändra upplägget inför OS. Det har hon gjort nu.

Hon har sänkt svårighetsgraden och kommer att åka med ett lättare program till OS. Viktoria själv har beskrivit det som att ändringarna gör henne tryggare.

Viktoria Helgesson kastar om ordningen på hoppen rejält, men framförallt tar hon bort trippel Flip och den svåra trippel-trippel-kombinationen, som hon inte klarat av under säsongen. Totalt blir det en trippel mindre i det fria programmet.

Svårighetsgraden blir därmed lägre. I gengäld blir det ett säkrare program.

– Jag tror ändå att hon gör rätt, säger Radiosportens konståkningsexpert Kristoffer Berntsson.

Inför säsongen var den nya trippel-trippel-kombinationen (två trippel Toeloop i följd) den stora förändringen som skulle ge Viktoria Helgesson chansen att strida om topp-positionerna.

Så blir det inte nu.

Annars är allt bra med Viktoria Helgesson, som kunnat träna på hemma i Tibro efter EM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".