Friidrottshett inför Globen-galan

Emma Green-Tregaro och Genzebe Dibaba har sannerligen höjt temperaturen inför friidrottsgalan på torsdag.

Svenska medeldistansaren Abeba Aregawi har aviserat världsrekordförsök på 1500 meter på galan. När hon gjorde var världsrekordet bara 12 hundradelar bättre än hennes personliga rekord. Ryskan Jelena Sokolevas rekord löd då på 3.58,77.

Men på lördagskvällen i Karlsruhe satte etiopiskan Genzebe Dibaba ett fantastiskt nytt världsrekord när hon sprang de dryga sju varven på 3.55,77. Att hon sololöpte gör ju inte prestationen sämre precis. Häftigt !

Ska Aregawi slå rekordet måste hon "persa" med drygt tre sekunder.

Genzebe Dibaba kommer också till galan med ska då springa 3000 meter. Det är väl inte otänkbart att det blir ett världsrekorförsök där också.

I höjdhoppstävlingen har Emma Green-Tregaro chans att få revansch på ryskan Maria Kutjin. Båda de klarade på lördagen 1,97 men ryskan vann.

Det här var andra gången på kort tid som Emma GT tog 1,97 så damernas höjd i Globen blir verkligen en höjdare eftersom även spanjorskan Ruth Beitia ska hoppa.

I övrigt väntar en svenskduell i stavhopp mellan Angelica Bengtsson och Malin Dahlström. Malin som för bara några dagar sedan klarade 4,52 en centimeter bättre än Angelicas årsbästa.

Kvalgränsen till inne-VM är på "omöjliga" 4,71.

Kvalgräns jagar kanske även Michal Tornéus i längd. Kvalgränsen där lyder 8,16.

Och så kommer publiken att få se den svenska sprintkometen Irene Ekelund på både 60 meter och på 200 meter.

För den som inte är på plats kan galan höras i Sportextra kommande torsdag - tillsammans med full omgång i SHL. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista