AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOT

Ingen svensk på pallen - Norge dominerade

2:13 min

Fyra svenska åkare hade tagit sig till semifinal i sprinttävlingarna från Toblach. Men väl där var det bara Teodor Peterson som lyckades avancera till final. I finalen blev norrmännen för svåra, Peterson slutade femma.

Marit Björgen, Ingvild Flugstad Östberg, Ola Vigen Hattestad och Erik Brandsdal, så heter det norska åkarna som var på pallen i dag. Björgen vann igen före tyskan Herrman och landsmaninnan Östberg. Hattestad segrade före Brandsdal och tysken Wenzl. Fyra av sex norska pallplatser i OS-genrepet.

För svensk del fanns det stora förhoppningar på Emil Jönsson som hade den näst snabbaste tiden från kvalet. han tog sig enkelt vidare från kvartsfinalen men i semin krånglade det för svensken. Jönsson var på väg att avancera i den sista kurvan men föll och blev sist. Calle Halfvarsson åkte också ut i semifinalen.

Teodor Petsrson som tvärt emot Jönsson inte imponerade alls i kvalet vann sin semi och gick som ende svensk till final där han slutade femma.

– Handlade mer om att hålla positioner och se till att inte få någon stav avbruten än att försöka åka fort, så det blir lite jobbigt på det sättet att ha koll på alla andra istället för att göra sitt eget race, säger Teodor Peterson till Radiosporten.

På damsidan var Britta Johansson Norgren och Ida Ingemarsdotter vidare från kvalet. Johansson Norgren hade också ett fall och försvann i kvartsfinalen. Ingemarsdotter lyckades inte få skidorna att gå i sin tuffa semifinal och fick ge sig där.

Resultat sprinten Toblach:

1) Ola Vigen Hattestad, Norge, 2) Eirik Brandsdal, do, 3) Josef Wenzl, Tyskland, 4) Pål Golberg, Norge, 5) Teodor Peterson, Sverige, 6) Jovian Hediger, Schweiz.

Övriga svenska placeringar:

11) Emil Jönsson, 12) Calle Halfvarsson, 38) Simon Persson, 52) Marcus Hellner.

1) Marit Björgen, Norge, 2) Denise Herrmann, Tyskland, 3) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, 4) Maiken Caspersen Falla, do, 5) Kikkan Randall, USA, 6) Katja Visnar, Slovenien.

Övriga svenska placeringar:

9) Ida Ingemarsdotter, 22) Britta Johansson Norgren, 35) Hanna Erikson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista