Foto: Sören Andersson / TT

Bandylandslaget hotar med bojkott

Avsaknad av regler och riktlinjer - eller i vart fall en ovilja att följa dem - gör bandy-VM till en demokratisk och sportslig härdsmälta. Nu sätter Svensk bandy ner foten inför nästa års VM i Chabarovsk.

– Vi överväger att inte skicka ett lag till VM om förhållandena inte förbättras, säger Marcus Norman, generalsekreterare i det svenska förbundet.

Under VM i Irkutsk har det handlat om matcher som plötsligt sätts in, om avstängningar som inte gäller längre, om köldregler som inte följs, om nepotism och toppstyrning och...ja, listan från denna och de tidigare VM-turneringarna kan göras lång.

Det svenska förbundet vill nu markera mot dess internationella motsvarighet, och kräver en rejäl förändring i arbetssättet.

– Det är dags att någon tar bladet från munnen. Det tycker både jag, styrelsen och den del av bandyrörelsen som berörs av internationella frågor. Jag är ny och är relativt orädd för min karriär och duckar inte för vad som varit dåligt utan är villig att göra det bättre, säger Marcus Norman till TT timmarna före VM-finalen.

-Jag har lovat spelare och ledare att agera mot allt som inte upplevs som rättvist och demokratiskt, det är mitt jobb och jag måste göra det bästa för bandyn. Det är först när man erkänner att vissa saker är fel och man får en sjukdomsinsikt som man är beredd att gå till läkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista