1 av 4
Café omgivet av palmer vid strandpromenaden i ”riktiga” Sotji. Foto: Susanna Andrén
2 av 4
Vacker framsida på tågstationen i ”riktiga” Sotji centrum. Foto: Susanna Andrén
3 av 4
Här bor Radiosportens gäng i Adlerdalen. Planen är att journalisthotellen ska fyllas med turister om somrarna. Foto: Susanna Andrén
4 av 4
Havsgud på stranden i ”riktiga” Sotji centrum. Foto: Susanna Andrén

Vinter-OS vid sommaridyll

Det skämtas ofta om att OS i Sotji inte ens arrangeras i Sotji, vidare att stället egentligen är en sommarort med tropiskt klimat. Det är att överdriva.

Låt oss ta det från början, med hopp om förtydligande snarare än ökad förvirring. Vi befinner oss i regionen Krasnodar Kraj vid Svarta Havet och bergskedjan Kaukasus, i sydvästra Ryssland. Från Moskva är det ungefär 160 mil söderut. Georgien och utbrytarrepubliken Abchazien är bara några kilometer bort och området benämns ofta som en så kallad oroshärd.

Sotji stad är indelad i fyra distrikt, med egna slags centrum, som tillsammans har knappt 345 000 invånare. OS arrangeras i Adler-distriktet vars centrum är beläget ungefär tre mil öster om det som kallas ”riktiga” Sotji. Ytterligare något österut, längs kusten, ligger dalen där de olympiska is-sport-arenorna är uppbyggda.

Drygt fyra mil upp i bergen, också i Adler-distriktet, ska snösport-tävlingarna avgöras. Området heter Krasnaja Poljana och huvudskidorten Rosa Chutor. Dagar då det regnar och är 6-7 grader nere i dalen kan det vara soligt och 10 minusgrader här.

När jag promenerade runt i Sotji (ja, riktiga huvud-Sotji i Sotji) i går träffade jag OS-volontären Svetlana från Sibirien. Hon var otroligt peppad på att både kunna traska runt utan underställ i orterna längs kusten liksom att uppleva idyllisk skidortsvinter uppe i bergen.

Det är sant att det är subtropiskt klimat härnere vid Svarta Havet och att orterna har stark sommarsemester- och kurortstradition. Från Stalin till Putin – klimatet och miljön har lockat många sovjetiska och ryska ledare. Men uppe i bergen finns vintern på riktigt, och bergen – de ligger faktiskt i Sotji stad.

Susanna Andrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".