Den olympiska elden besökte Röda Torget i oktober när president Putin närvarade. Foto: Ivan Sekretarev / AP

Putin tänder inte invigningselden

Rysslands president Vladimir Putin lägger sig inte i vem som ska tända den olympiska elden under invigningen av Sotji-OS på fredag. Och det blir i alla fall inte han själv som gör det.

– Jag representerar inte vinteridrotten. Jag är bara sportälskare, sade Putin till journalister på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Ryska kändisbloggaren Ksenia Sobtjak har fört fram elitgymnasten och dumaledamoten Alina Kabajeva som eldtändarfavorit, men enligt presidenten ligger det inget i de gissningar som cirkulerat på internet.

– Jag känner till dem, men Dmitrij Peskov (Putins talesman) har sagt att det bara är rykten, sade Putin, som tillsammans med IOK-chefen Thomas Bach besökte ett center för persiska leoparder i Sotji-området på tisdagen.

Enligt Putin borde det inte vara svårt för arrangörerna att hitta någon lämplig kandidat till på fredag.

– Vi har många duktiga, enastående idrottare som representerar vintersporterna, sade presidenten.

Andra namn som det mumlats om inför OS-invigningen är bland andra sexfaldiga OS-guldmedaljösen i skridsko, Lidia Skoblikova (74), legendariske ishockeymålvakten Vladislav Tretjak (61) samt första kvinnan i rymden, Valentina Teresjkova (76).

OS-invigningen inleds rysk tid klockan 20:14 på fredag.

Wiktor Nummelin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista