Foto: TT

AIK:s vd: Ska klara oss ur det här

3:36 min

Esa Pirnes har brutit kontraktet och lämnat laget. Ekonomin är körd i botten. Men AIK ger inte upp.
– Med lite tid rätar vi ut det här, säger AIK:s vd Peter Birath till Radiosporten.

På måndagen presenterade den finska klubben Kärpät Esa Pirnes. Den 36-årige forwarden bröt kontraktet med AIK tidigare under dagen - men Stockholmarna anser att Pirnes gjort fel.

– Många funderar nog på vad som hänt. Esa har valt att lusläsa kontraktet med oss och hittat en möjlighet att bryta det. Det går så klart att diskutera det rent juridiskt. Jag har haft en dialog med honom, vi har varit sena med att betala hans pension. Men vi har gjort rätt för oss, Esa har inte förlorat en krona utan fått ränta på pengarna, säger AIK:s vd Peter Birath till Radiosporten.

AIK kommer inte att gå vidare med fallet, utan ser Pirnes som förlorad.

– Den 25 januari var allt frid och fröjd. Så fick jag ett SMS i måndags från hans agent, som berättade att de säger upp kontraktet. Och så har jag fått reda på att han är klar för Kärpät. Är det så att han förberett det här en tid brister han i moralen, men vi väljer ändå att släppa det här.

AIK:s ekonomi har varit i gungning hela säsongen. Men nu är läget akut. Pengarna är slut.

– Vi har hela tiden sagt att det är tufft. Vi kommer från ett år där vi förlorade pengar. Om man tittar ut över Hovet ser man att publiksiffrorna är för låga. Där ligger vi fem miljoner under budget. Men ekonomin är ändå i balans. Vi har kunnat betala ut lönerna till varenda kille. Det är bara att kämpa på.

För att få ordning på problemen har AIK bland annat startat kampanjen "Nu är det allvar", som går ut på att supportrarna ska hitta tillbaka till Hovet. Överlevnaden står på spel.

– Så är det. Vi lever på publiken och sponsorerna. Vi gör en mängd aktiviteter, bland annat kampanjen och en nyemission. Vi har ett enormt stöd, det känner vi. Så med lite tid rätar vi ut det här också, säger Birath.

Runt hörnet väntar kvalserien för AIK - och man planerar att förstärka laget.

– Det måste vi göra. Sportchef Daniel Rudslätt och sportrådet jobbar på det. Nu får vi loss lite pengar från Esa, de ska gå till nyförvärv.

Peter Birath avslutar med att ge alla AIK-supportrar lite hopp.

– Jag ser ingen fara för att vi inte ska överleva. Vi har ett bra lag och ska klara oss ur det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista