Foto: TT

Lindberg: "Sotji säkraste platsen"

0:48 min

På fredag invigs OS i Sotji. Inför spelen har snacket till stor del handlat om terrorhot och kritiserat säkerhetsarbete. Men IOK:s Gunilla Lindberg är lugn.
– Under OS är Sotji den kanske säkraste platsen man kan vara på, säger hon till Radiosporten.

OS i Sotji är bara dagar bort. Men att vi någon gång kommer att få festen till Sverige är otänkbart, enligt IOK:s Gunilla Lindberg.

– Det är nog kört för lång tid. Att lämna in en preliminär ansökan och sedan dra tillbaka den, det är inget bra tecken, säger hon till Radiosporten.

För en dryg vecka sedan fick Lindberg frågor i bland annat P1 om lämpligheten i att OS hålls i just Sotji. Ryssland är ett land som ofta anklagas för att inte efterleva de mänskliga rättigheterna. Lindberg svar var då att alla länder som inte står under sanktioner från FN ska få möjlighet att arrangera OS.

Men det finns också ett säkerhetsperspektiv kring OS i Sotji. I området finns separatiser som vill se självstyre och runt nyår drabbades regionen av två terrordåd som skördade många liv. Under spelen kommer 35 000 poliser att bevaka staden.

– Tyvärr är det så att det finns terror runt om i världen. Det är inte första gången ett OS hålls i ett område som drabbats. Efter 11 september var OS i Salt Lake City och innan OS i London bombades det i tunnelbanan. Det jag vet är att under OS kommer Sotji att vara en av de säkraste platserna man kan vara på, säger Gunilla Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista