Foto: TT

Nya OS-grenen blir stekhet i dag

I dag återvänder Jevgeni Plusjenko till den olympiska arenan. Hans mål är att ta sin fjärde OS-medalj i rad. När konståkningen inleds i dag så är det med Jevgeni Plusjkenkos guldjakt - i den nya lagtävlingen.

För första gången ska konståkarna tävla som lag i ett OS. Tio länder har kvalat in och ställs mot varandra i korta och långa program för damer, herrar, paråkare och isdansare. En man, en kvinna, ett isdanspar och ett paråkningspar från vardera nation deltar.

De deltagande länderna är: Kanada, Ryssland, USA, Japan, Kina, Frankrike, Italien, Tyskland, Ukraina och Storbritannien.

Herrarna tävlar med sitt kortprogram redan i dag. Då blir det, förutom en kamp om lag-medaljer, ett första styrkeprov för guldfavoriterna i den individuella tävlingen, som avgörs senare under OS.

Ryska nationalhjälten Jevgeni Plusjenko är ute efter att bli historisk och ta en medalj i sitt fjärde olympiska spel i rad. Den största chansen har han förmodligen i lagtävlingen, där Ryssland har starka kort i alla kategorier.

Plusjenko var starkt bidragande till att Sotji fick spelen. Han var en del av den ryska delegationen under IOK-kongressen i Guatemala City 2007. Då var han regerande olympisk mästare. Men med åren har Jevgeni Plusjenko fått se sig besegrad av yngre förmågor.

Herrarnas tävling i lagtävlingen blir också första gången som Yuzuru Hanyu och Patrick Chan tävlar mot varandra i Sotji. Japanen och kanadensaren är huvudfavoriter till guldet individuellt och i och med det två av de största stjärnorna i hela OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".