Foto: TT

Henrik Lundqvist: ”Jag kan bli bättre”

5:34 min

Henrik Lundqvists höst i New York Rangers har verkligen varit både upp och ner. Från att ha varit både kritiserad och bänkad har han nu hittat tillbaka till storformen och lagom till OS tycks han spela bättre än någonsin i NHL.

– Det har varit en process och en tuff period. Men jag jobbade hårt, säger Lundqvist.

Radiosporten träffar Henrik Lundqvist efter en träning i Madison square garden, med bara en vecka kvar till Sveriges OS-premiär mot Tjeckien (på onsdag) och 31-åringen kan nu i lugn och ro konstatera att formen har återvänt lagom till OS, efter en mycket jobbig höst.

– OS ligger i bakhuvudet hela tiden men det viktiga för mig har varit att hitta formtoppen så fort som möjligt. Vi måste ju vinna här.

– Även som lag har vi börjat spela mycket bättre. Och det är viktigt, vi behöver poängen.

Men även om allt just nu verkar lugn (Rangers har vunnit sju av de senaste nio matcherna) menar Lundqvist att han kan ännu bättre.

– Det finns bitar kvar innan jag är 100 procent, säger Lundqvist.

Och trots den dåliga starten på säsongen har både Lundqvist och Rangers haft mycket att glädjas åt. Lundqvist har skrivit ett nytt guldkantat kontrakt och i slutet av januari gick Rangers segrande ur två raka utomhusmatcher på Yankee stadium (mot Islanders och Devils), matcher som den svenske målvakten beskriver som ”otroligt häftiga”.

Hur ser du fram emot OS?

– Att vara i OS-byn och se alla atleter. Förhoppningsvis har vi en bra turnering det är ju det som avgör om det blir ett roligt minne.

Hur känns det att ta på sig Tre Kronor-tröjan?

– Det är ett stolt ögonblick varje gång. Det är ju så det börjar. De första minnena och de första drömmarna om hockey, allt handlar om Tre Kronor då.

Hur bra kan det gå?

– Får vi det att stämma har vi chansen på guld, inget snack.

Pratar ni mycket om OS här?

– Vi är sju-åtta som ska åka. Klart att det kommer på tal. Man försöker förbereda sig mentalt också. Vi åker dit på söndag, tränar två dagar och sedan är det match.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista