1 av 9
Här, i hus 31 i OS-byn i Sotji, bor delar av den svenska OS-truppen. Bland annat kommer Tre Kronor att husera här tillsammans med curlinglagen. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
2 av 9
Utsikt över Svarta Havet från OS-byn, där svenskarna bor. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
3 av 9
Poolen mellan svenskarnas hus i OS-byn i Sotji är igenbommad. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
4 av 9
19-årige skridskoåkaren David Andersson visar upp sitt rum i OS-byn. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
5 av 9
19-årige skridskoåkaren David Andersson spelar pingis i OS-byn. Senare under spelen kommer bordtennisvärldsmästaren Jörgen Persson till svenskarnas OS-by för att bland annat utmana Tre Kronorspelarna Daniel Alfredsson och Erik Karlsson. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
6 av 9
Vad passar bättre än ett bordshockeyspel i huset där Damkronorna och Tre Kronor ska bo? Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
7 av 9
Sverige och Norge är grannländer. Och visst bor man grannar även i OS-byn i Sotji. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
8 av 9
Blågula flaggor på balkongerna markerar svenskarnas boende i OS-byn i Sotji. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
9 av 9
Här syns delar av OS-byn i Sotji. Närmast kameran syns tre ryska OS-deltagare. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.

SOK hyllar Ryssland: Bästa OS-byn någonsin

5:05 min

Häng med när Radiosporten gör husesyn i OS-byn. Vi hör svenska hyllningar till Sotji, en pingisspelande skridskotalang och en grannfejd i vardande.

– London, Peking och Vancouver var också bra. Men det här är nog det bästa hittills, säger SOK:s sportchef Glenn Östh när Radiosporten frågar om hur livet ter sig i OS-byn invid Svarta Havet. Och Östh har åtta andra OS och OS-byar att jämföra med.

Men vad gör då Sotjis OS-by till den allra bästa någonsin, som den tidigare bordtennisprofilen Glenn Östh påstår.

– De aktiva har 15 minuters promenad till idrottsarenorna och 10 minuter till maten. Sedan är det stora och luftiga rum. Det är så optimalt som det går. Jag tror inte att någon kommer klaga över boendet, säger Östh och tillägger:

– Sängarna är också bra. Allting är toppfräscht, vi kan inte klaga på boendet och omständigheterna därikring.

Skridskotalangen David Andersson, 19 år, är den enda av de svenska OS-idrottarna som är hemma när Radiosporten knackar på. Andersson trivs bra i sin stora, vita lägenhet med högt i tak som han delar tillsammans med sin tränare Mattias Hadders.

– Det känns som ett väldigt bra ställe att bo på och ladda batterierna inför det man ska prestera. Det är en speciell känsla att få bo och äta i detta nybyggda och skyddade samhälle. Det känns viktigare och mycket större än något jag varit med om tidigare, säger Andersson.

Måndag 10 augusti anländer Tre Kronor och blir Anderssons grannar tillsammans med curlinglagen och konståkarna Victoria Helgesson och Alexander Majorov.

SOK:s sportchef Glenn Östh berättar även att bordtennisvärldsmästaren från 1991, Jörgen Persson, kommer att besöka svenskarna i OS-byn, för att låta sig utmanas vid tävlingsbordet på våning 2.

– Både Daniel Alfredsson och Erik Karlsson i Tre Kronor gillar att spela pingis, så de kommer nog använda bordet flitigt, säger Östh.

Knappt 100 meter från svenskarnas båda hus står en liknande byggnad, men med norska flaggor i stället för svenska uthängda på balkongerna. Grannfejden lever även inne i OS-byn.

Nyfiken på hur det ser ut där de svenska idrottarna bor? Kolla in bildspelet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista