Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Plusjenko "bara" på en andra plats

Han kom han, han höll, han förtjusade. Jevgenij Plusjenko gjorde allt han kunde. Utom att vinna. Yuzuru Hanyu visade varför japanen är världsetta.

Ni kan väl storyn vid det här laget. Rysslands kelgris siktar på att bli konståkningens främsta olympier genom tiderna. På hemmaplan. I sitt sista OS. Han tog silver 2002, guldet 2006 och silver igen 2010.

Backa bandet några månader och knappt någon vågade tro att Plusjenko skulle hinna bli återställd efter sina skador och hitta formen tid för att nå Sotji.

Nu är han där. Och ingen behöver tvivla längre. 

– Det var verkligen svårt. Tro mig när jag säger att det är svårt att åka ett OS på hemmaplan eftersom så många är här och väntar på något otroligt, sa Plusjenko.

31-åringen levererade direkt när lagtävlingen inleddes med herrarnas korta program. Braksuccé? Nja, för ett sådant lade Hanyu effektivt ett krokben som sista startande.

Hanyu, en tonåring från Sendai som flyttade till Kanada redan som elvaåring för att ge konståkningen allt, drämde till med ett lysande nummer. Domarna var med på noterna. 97,98 poäng gav honom segern. 

– Plusjenko är en hjälte för mig och det var stort att bara vara på samma is som han. Jag gav allt jag hade i dag, sa Hanyu, 19 år.

När sifforna lästes upp och samtidigt lyste på jumbotronen i Isberget satte publiken sitt taktfasta "Rossija, Rossija, Rossija" i vrångstrupen. Men ändå och trots allt: Plusjenkos 91,39 och andra plats var ett rungande besked om att veteranen blir att räkna med nu när han dansar till sin olympiska svanesång.

Han gjorde inga direkta misstag. Tvärtom satt hoppen och piruetterna, till skrik och skrän och enorma applåder. 

– Du måste koncentrera dig. I dag var det svårt. Jag tycker att jag åkte riktigt bra, men jag måste kämpa ett par dagar till. Jag är nöjd med allt. Äntligen fick jag till ett felfritt program. Jag gjorde min kvadrupel toeloop-trippel toeloop, så jag är glad, sa Plusjenko.

Tatjana Volosozjar och Maxim Trankov, Ryssland vann paråkningens kortprogram och inför lördagens och söndagens tävlingar leder Ryssland före Kanada och Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista