AP Photo/Ross D. Franklin

Henrik Sedin missar OS

Pär Mårts: "Ska försöka få tag i honom"
1:21 min

Med mindre än en vecka kvar till starten av OS-ishockeyn drabbas Tre Kronor av ett tungt avbräck. Henrik Sedin tackar nej till OS på grund av sin revbensskada.

Henrik Sedin missar OS-turneringen i Sotji. Det bekräftar han för Radiosporten.

Henrik Sedin gjorde comeback efter sin revbensskada i bortamatchen mot Detroit tidigare i veckan och spelade även mot Boston natten till onsdagen svensk tid. I den senaste matchen hade han synbara smärtor.

När Radiosporten fick en pratstund med förbundskapten Pär Mårts i Sotji visste han inte mycket om skadan, men sa att de teoretiskt skulle kunna anmäla Henrik i truppen och hoppas på att han skulle bli spelklar till ett evetuellt slutspel.

– Men nu är mitt utgångsläge att jag ska ringa honom, ingenting annat, sa Pär Mårts till Radiosporten.

Mårts konstaterade också att det skulle vara ett mycket stort avbräck om Henrik Sedin missade OS.

Senare på torsdagskvällen kommenterade Mårts Henrik Sedins nej tack i ett pressmeddelande.

– Det är naturligtvis ett jättestort avbräck för oss och jag lider med Henrik som nu inte får möjlighet att vara med här i Sotji.

Under fredagen hoppas Pär Mårts på att kunna ge besked om vem som kommer att ersätta Henrik.

– Jag kommer att ägna några timmar i natt på att söka ersättaren och hoppas kunna komma med ett besked under fredagen.

Att det blir ett stort avbräck tyckte även Radiosportens ishockeyexpert Magnus Arvedson.

– Vi förlorar en väldigt bra spelare och vi förlorar mycket bredd i det offensiva spelet. Mindre kraft framåt, sa Magnus Arvedson innan det defintiva beskedet kom.

– Han är otroligt viktigt, kanske en av de första man tar ut när man bygger det här laget. Sedan är Daniel och Henrik ett komplement till varandra, de är ännu bättre när de spelar ihop, säger Magnus Arvedson.

Förbundskaptenen Pär Mårts har redan drabbats av ett tungt återbud då Detroitforwarden Johan Franzén tvingades tacka nej på grund av sin hjärnskakning. I hans ställe kallades Detroits stjärnskott Gustav Nyquist in.

Även Chicagos back Johnny Oduya har skadeproblem och missade den senaste matchen - men enligt lagets tränare Joel Quenneville ska inte OS vara i fara.

Herrarnas hockeyturnering börjar kommande onsdag då Tre Kronor ställs mot Tjeckien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".