Isberget kokade

Konståkningen chockstartade igår. I Isberget klev självaste fix-stjärnan Jevgeni Plusjenko ut på isen. Med kraft som bara en person kan ha som bärs fram av en hel nation.

Han åkte som om han fortfarande var sportens gigant och obestridliga kung.

Alla i arenan stod upp och skrek så fort den gamla mästaren utförde minsta rörelse. De älskar sin Plusjenko här - och överallt i världen. Han har vunnit medalj i tre raka OS och hans karriär har varit på väg att ta slut. Men så stod han där ändå, i lagtävlingens första moment.

För första gången i karriäen slog Jevgeni Plusjenko ur underläge. Det kommer han inte göra när det blir dags för den individuella tävlingen. För mästaren är tillbaka.

Han sa efteråt att han blivit lite yr av att alla skrek och klappade. Det märktes i så fall inte. Han gjorde ett perfekt åk och blev tvåa, enbart slagen av guldfavoriten Yuzuru Hanyu. Stjärnskottet från Japan var bara ett litet barn när Jevgeni Plusjenko tog silver i Salt Lake City.

Jevgeni Plusjenko har haft skadeproblem, han har varit uträknad och han förlorade de ryska mästerskapen. Sedan förra OS har han knappt synts till. Men Jevgeni Plusjenko ville för allt i världen inte missa OS på hemmaplan.

Han var med i Guatemala City 2007, när IOK röstade fram den ryska staden. Sotji-delegationen hade tagit med en isbana till Guatemala. Sedan dess har Jevgeni Plusjenko strävat efter att bli historisk och ta en fjärde olympisk medalj.  I så fall går han upp jämsides med Gillis Grafström. Mycket talar för att han kommer att göra det redan efter lagtävlingens slut på söndag.

Den extatiska publiken fick inte bara se Plusjenko briljera. De fick också njuta av Volosjar/Trankov i paråkarnas första del av lagtävlingen. De ryska mästarna var felfria och dominerade fullständigt. Åskådarna stampade i takt och Isberget var på väg att smälta när Ryssland gick upp i topp av den nya lagtävlingen, efter två åttondelar.

Hemmanationen har fått en flygande start på OS. Jag har gjort min olympiska debut som kommentaror. Det känns underbart roligt. Konståkningen kommer att bli osannolikt dramatisk att följa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista