Bengt Skött, en av Radiosportens OS-reportrar i Sotji. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

OS-kaos – från vilsen buss till badrumsregn

0:23 min

De vinterspel som, inklusive arenor, vägar och hotell, lär ha kostat runt 350 miljarder kronor har redan fått ofantligt med kritik i fråga om bussar, hotell, hundar.

Klicka på ljudlänken, och hör hur det lät i mitt hotellrum klockan 06.30 invigningsdagens morgon. Ja, nu var det ju tack och lov i badrummet.

Från olika öppningar i taket regnade en rejäl mängd vatten ner och började översvämma även hallen där utanför. I min slummer trodde jag det var grannen som duschade i vad som måste vara tidernas mest … hotell.

Något rör på vinden ovanför måste ha sprungit läck. Det är en av kolossalt många följdverkningar av att hotellen i OS-området – ja hela ”Gorki Village” där vi bor, ja hela ”Gorki Town” längre ner i dalen – hetsbyggts på extremt kort tid inför OS.

Det har också varit ”Inter-njet” på mitt och många andras hotell ända till igår. Och de som fått vinstlotter och i alla fall bor på färdiga, fullvärdiga hotell har irriterats enormt av transportsystemet. Otydliga skyltar, tidtabeller som inte hålls, bussar som inte ens kommit.

Från det ofta eminenta (!!, det ska sägas) kabinbanesystemet skulle en tidningskollega och jag igår ta oss till bergsområdets OS-by, som är en av bara fyra tänkbara destinationer på de små vägarna runt skidarenan.

Vi frågade oss fram, sattes i en första buss som körde till… längdstadion. Föraren som bara kunde ryska parkerade och slog av motorn. Via en annan ”helt säker” funktionär sattes vi på en annan buss som också körde till oönskad plats, parkerade och slog av motorn. Puh. Tålamod. Ut i bisarrt god tid. Det blir mottot för 16 dagar framåt.

Här ett smakprov på upplevelser som OS-besökare haft hittills. Men jag vet… Viktigast är att Ferry, Kalla, Tre Kronor och övriga olympier stortrivs! Men det här är folk som ska förmedla till omvärlden hur OS i Sotji är...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista