Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

"Dags att ändra på bilden av Sotji"

Så här långt har ni nog fått intrycket av att det är palmer och apelsinlunder som gäller i Sotji. Och kanske pooler runt Svarta Havet. Och en del elände kring bussar och hotell.

Dags att ändra på den bilden nu då. Med en riktigt vintrig bild från den delen av OS som håller till i bergen. Det skulle inte vara möjligt att åka upp till Rosa Peak på 2.302 m höjd med min ackreditering. Men om man är lite hjälpsam och hjälper funktionärerna att bära lite slalomkäppar så går det mesta. En del pratar korruption, själv skulle jag vilja kalla det för att man helt enkelt tar seden dit man kommer.

Visst var jag, som många andra, rätt less över hur saker och ting fungerade när vi kom natten mellan tisdag-onsdag. Att komma upp till ett obäddat rum med en använd säng och blöta duschhanddukar var inte världens roligaste. Men efter att ha bytt rum så kom jag i säng klockan 03.00 och kunde sedan ägna hela onsdagen åt att reka i bergen. Eller snarare att gå och gå och gå. Oftast i trappsteg.

Men nu börjar saker och ting falla på plats. Med några få ryska ord som sitter kvar sedan Maja Blidbergs lektioner på Karolinska Skolan i slutet av 60-talet kommer man långt. T ex byttes en stor buss ut mot en minibuss så jag kunde ta mig ner till vårt hotell. Eller sanningen är väl snarare att den stora bussen inte fanns men det fanns en liten som jag egentligen inte skulle få åka. Men ändå fick åka. Han som körde blev jätteglad över några ryska ord och pratade mest hela tiden. Det var liksom bara att mumla da-da när han gjorde paus så var allt okej.

Att internet inte funkat från början är förstås ett aber. Men hotelldirektören, som bett om ursäkt flera gånger för sådant som kanske inte varit klockrent, är inte mannen som bangar för motgångar. Alltså fixade han snabbt fram ett 4G-modem till mig. Och eftersom hotellets spa-avdelning förmodligen inte blir klar den närmsta tiden så finns det tillgång till en betydligt lyxigare variant på ett grannhotell om det finns tid någon gång. Hälsa från mig bara, sa direktören som verkar vara en man med pondus – eller stor plånbok.

Nu hoppas vi vintern håller i sig och att det regn som förutspås nästa vecka i stället blir till snö. Och sedan, ja ni vet – efter regn kommer solsken…

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista