1 av 20
Irina Rodnina and Vladislav Tretjak tänder OS-elden i Sotji. Foto: AP Photo/Matt Slocum, Pool/TT.
2 av 20
Olympiska elden brinner på Fitsj-stadion i Sotji. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/TT.
3 av 20
OS-elden tänds i Sotji. Foto: AP Photo/Darron Cummings/TT.
4 av 20
OS-invigningen i Sotji 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT.
5 av 20
OS-flaggan bärs in under invigningen i Sotji 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT.
6 av 20
Maskotar på innerplan under OS-invigningen i Sotji. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/TT.
7 av 20
OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
8 av 20
Sverige med Anders Södergren som fanbärare tågar in under OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
9 av 20
OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
10 av 20
Tysklands trupp tågar in i regnbågsfärgade kläder under OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
11 av 20
President Putin vinkar under OS-invigningen i Fisjt i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
12 av 20
Bermuda kommer in i kortbyxor under OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
13 av 20
Konstnärlig drömscen under OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
14 av 20
OS-invigningen i Sotji. Foto: Claudio Bresciani/TT.
15 av 20
OS-invigningen på arenan Fisjt i Sotji 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT.
16 av 20
OS-invigningen på arenan Fisjt i Sotji 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT.
17 av 20
OS-invigningen på arenan Fisjt i Sotji 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT.
18 av 20
Hockeyarenan i Sotji kallas för Bolsjoj, som ligger granne med invigningsarenan. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
19 av 20
USA:s OS-trupp tågar mot invigningsarenan i Sotji. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
20 av 20
Invigningsarenan Fisjt fotad bakifrån. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.

Tretjak och Rodnina tände OS-elden

5:52 min

Igor Stravinskijs Eldfågeln dånade i de jättelika högtalarna. Vladislav Tretjak och Irina Rodnina lyfte gemensamt facklan. Så tog det fart i brasan på ett OS som varit en het potatis i flera år.

Drömmen om Ryssland var det genomgående temat när de 22:a vinterspelen - de mest kontroversiella redan innan de inletts - öppnades på det mest maffiga sätt.

En 11-årig flicka vid namn Ljubov - på svenska skulle hon heta Kärlek - förde 40 000 på Fisjt-stadion och hundratals miljoner tv-tittare genom den ryska historien, över dess enorma vidder och nio tidszoner, förbi mängder av folkslag och kulturer via revolutionen till det moderna Moskva.

Vi fick lära oss det kyrilliska alfabetet, bekanta oss med uppfinningarna, landvinningarna och personligheterna i ett välde som sträcker sig från Östersjön till Stilla havet.

Tsaren Peter den store, författaren Leo Tolstoj och kompositören Pjotr Tjajkovskij var några av de många historiska storheter som passerade revy i vad arrangörerna utan blygsamhet målade upp som "den mest komplexa och ambitiösa tekniska showen hittills i den olympiska historien".

Lägger man ut över 300 miljarder kronor på ett OS får det inte snålas på skådespelet när hela världen tittar. Producenten Konstantin Ernst hade inte sparat på krutet.

Under en del av invigningen fördes det in fem stora OS-ringar formade som snöflingor över innerplan. En av snöflingorna vecklades inte riktigt ut och det visar sig i efterhand att det var ett misslyckande. Ringarna skulle dessutom ha börjat brinna. Hela världen såg det här misstaget. Utom tittarna på ryska kanalen Rossiya 1. När det skedde klippte nämligen producenten in bilder från repetitionerna, enligt AP.

Vi fick se kosmonauter och balettdansörer från Bolsjoj, lyssna till operastjärnan Anna Netrebko och allt från klassisk musik och mer moderna favoriter, gå på bal med Svetlana Zacharova i rollen som Nastaja Rostova (Krig och fred) på en innerplan som förvandlades till en enda stor bildskärm, där fantasin flödade och de hisnande koreografiska numren avlöste varandra.

Vackert för ögat, lärorikt, underhållande, emellanåt högtravande, svulstigt och långrandigt - precis som det brukar vara nära värdlandet gör allt för att visa sig från sin allra bästa sida.

Budkapet var fred och internationell vänskap, den olympiska andan fick fritt spelrum i en tid då den kippar efter luft efter alla skandaler som kantat Sotji-OS.

Frankrikes president François Hollande, USA:s Barack Obama, Storbritanniens premiärminister David Cameron och svenske statsministern Fredrik Reinfeldt tillhörde dem som inte bad om att få komma eller gjorde klart att de inte hade för avsikt att göra Putin sällskap på hedersläktaren.

Och kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth markerade med att avstå invigningen.

En efter en tågade de 87 länderna in i Fisjt. Den svenska truppen fick vänta länge i kulisserna. Först som nummer 84 klev Sverige in med skidåkaren Anders Södergren i täten. 

– Det här är något som bara händer en gång i livet, sa Södergren.

Sist kom värdlandet. Till tonerna av av "Not gonna get us"! En hitlåt från tidigt 2000-tal med den nu nedlagda popduon Tatu.

Både musiken och gruppen har både i och utanför Ryssland starkt förknippats med homosexualitet och när gruppmedlemmarna Julia Volkova och Lena Katina underhöll publiken inför invigningen var det på vippen att sången avslutats så som popduon alltid brukade göra när de fortfarande höll på: med en puss. Fast så långt kom inte det olympiska tövädret den här gången.

Putin förklarade spelen öppnade, fyrverkerierna brakade och facklan gick som en stafettpinne mellan några av Rysslands främsta idrottare: från Maria Sjarapova, Jelena Isinbajeva, Alexander Karelin, Alina Kabajeva till Irina Rodnina och Vladislav Tretjak. Konståkerskan och hockeymålvakten satte fyr på den olympiska elden. OS i Sotji är i gång.

Nu får vi se hur det går i Putin Games. Och hur det blir med den där drömmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista