AP Photo/Alessandro Trovati

Införguide: Herrarnas OS-störtlopp

Herrarnas störtlopp är den alpina delens formel 1. Ingen svensk är med men ändå känns söndagens tävling hyperintressant. Inte minst eftersom den är så oförutsägbar.

Här finns plats för de stora skrällarna och de kommer ofta. Ingen åkare har två OS-guld i störtlopp och bara fyra har mer än en medalj – ingen fler än två. I årets startfält är regerande mästaren Didier Defago den som har chansen att ta ett andra OS-guld och därmed bli historisk.

Men han är inte favorit – det är norrmannen Aksel Lund Svindal som dominerat årets världscup tillsammans med österrikaren Hannes Reichelt. Men Reichelt är skadad och kan inte ställa upp, skadans allvar upptäcktes så sent som efter senaste störtloppet i Kitzbühel som Reichelt vann före Svindal och Bode Miller. Amerikanen, som är tillbaka efter ett års skadefrånvaro, får gälla som förste utmanare till Svindal med tanke på den form han visade i Kitzbühel där det blev två pallplatser i fartgrenarna.

Annars är det svårt att peka ut nån specifik åkare som medaljkandidat eftersom bara en åkare förutom Svindal och Reichelt tagit mer än en pallplats i världscupen i år, nämligen kanadensaren Erik Guay.

Under de två träningsåken, som i och för sig ska tas med en relativt stor nypa salt, har österrikaren Mattias Mayer imponerat mest med en första och en tredjeplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".