AP Photo/Jae C. Hong

Vallachefen: ”Vi får se upp för snabba väderomslag”

2:54 min

Redan för tio dagar sedan, den 29 januari, anlände de två olika svenska vallateamen för längd och skidskytte. Noggranna förberedelser är nyckeln för att svenska skidåkarna ska lyckas i Sotji.

Lika högt upp i dalgången, men inte till höger där det alpina avgörs, utan på ett berg på vänster sida, hittar vi längd- och skidskyttetävlingarna, på en högplatå kallad Laura.

Deras spårsystem ligger precis intill varandra här uppe på bergskammen. Arenorna där start och mål sker ligger bara 300-400 meter ifrån varann.

Utsikten är helt helt magnifik åt alla håll, med snötäckta spetsiga berg. Det är belöningen man får efter ungefär 15 minuter i en av de många kabinbanor som finns här i trakten.

Kalla, Hellner, Ferry och de andra som tävlar här bor i en fin anläggning bara några skejtskär från tävlingsspåren.

Redan för tio dagar sedan, den 29 januari, anlände de två olika svenska vallateamen för längd och skidskytte. De har varit här mycket och rekat även tidigare år. De reste tillsammans, de ses på kvällarna, men på dagarna lever dom skilda liv. Skidskyttegänget behöver ju till exempel inte få till något fäste på sina skidor.

– Det här toppenfina vädret kommer att stå sig hela helgen, säger längdlagets vallachef Urban Nilsson, kisande mot solen. Meteorologer är ju metorologer, men vi har ju en egen sådan och han ger detaljerad information inför varje tävlingsdag.

– Om det kommer nysnö måste vi se upp. På för-OS ifjol testades vi ordentligt, för då var det snabba väderomslag. Kommer det in vind och moln från Svarta havet kan saker hända väldigt snabbt, säger Urban Nilsson till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista