Foto: TT

Hersley: "Det är en stor stolthet"

2:49 min

Patrik Hersley slog målrekordet för backar under en säsong när Leksand besegrade Örebro.

Radiosportens Paul Zyra valde lagens lirare:
Örebro: Conny Strömberg
Leksand: Oscar Ahlsenfeldt.

Nykomlingsmöte - men två SHL-nykomlingar som får planera våren olika. Medan Örebro får skåda kvalseriespöket kan Leksand fundera på SM-slutspelet i stället.

Lördagens 3-1 borta mot Örebro gör att masarna kliver upp på tabellens sjätteplats, den sista som ger direktplats i slutspelet, och med sex matcher kvar petar ned Färjestad till sjundeplatsen.

Ändå var lördagsmatchen mellan Örebro och Leksand långa stunder en jämn historia där Patrik Hersley gav Leksand 1-0 och ledning med sitt 22:a mål i grundserien - rekord för backar.

– Det var jätteroligt. Det är en stor stolthet. Man förstår nästan inte att det är sant att det gått så enkelt. Jag är bara glad över att få vara med om det, säger Hersley som tog rekordet av Jan Houkko som satte det på 90-talet.

Är det också skönt på så sätt att du nu slipper höra om det?

– Det har aldrig varit en press eller någonting jobbigt. Det har känts som en bonus, och att det skulle vara jätteroligt om det hände. Jag trodde inte riktigt på det själv, men det har gått snabbt på slutet, säger Hersley som tog rekordet av Jan Houkko som satte det på 90-talet.

Örebro-kaptenen Henrik Löwdahl kvitterade men sedan fick först Fabian Brunnström och sedan Mikael Johansson tacksamma lägen för att sätta 1-2 och 1-3 i Behrn arena.

Örebro fick sedan ett powerplay i mitten av tredje perioden men när inte heller det gav reducering gick luften ur närkingarna som naturligtvis får spela kvalserie när grundserien är över. Men ännu en gång var det fullsatt, publiken ställer i alla fall upp för sitt lag.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Örebro-Leksand 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (16.19) Patrik Hersley (Fredrik Händemark, Martin Grönberg), 1-1 (16.46) Henrik Löwdahl (Conny Strömberg).
Andra perioden: 1-2 (16.00) Fabian Brunnström (Jens Bergenström, Tom Linder) spel fem mot fyra. Tredje perioden: 1-3 (4.51) Mikael Johansson (Johan Ryno, Oscar Alsenfelt).

Skott: 19-23 (3-6, 5-8, 11-9).
Utv, Örebro: 1x2. Leksand: 4x2.
Domare: Marcus Linde, Kungälv, och Mikael Andersson, Åkers Styckebruk.

Publik: 5 200.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista